Belföld

Ügynök az SZDSZ-lista élén

Az SZDSZ annak tudatában állította a csepeli listájának élére Kál Károlyt, hogy III/II-es ügynök volt. Ügynökmúltja miatt az MSZP óbudai polgármesterjelöltjétől ugyanakkor visszavonták a liberálisok a bizalmat – írja a Hírszerző.

Egy percig sem titkolta III/II-es múltját az SZDSZ csepeli listavezetője, aki húsz évig dolgozott a Belügyminisztérium kémelhárítási szakszolgálatánál. Pártjának csepeli szervezete ennek tudatában választotta meg kerületi elnöknek, majd indította listavezetőként idén. Az eset azért különös, mert az óbudai szabad demokraták – szintén bevallott III/II-es múltja miatt – nem támogatják Pető György óbudai MSZP-s alpolgármester polgármester-jelöltségét.

Kál Károly egyébként idén nyáron hosszan beszélt kémelhárító múltjáról a Csepel című önkormányzati lapnak adott interjújában: „1973-ban 21 évesen a BM kémelhárítási szakszolgálatának hivatásos állományába kerültem. (…) 1990-től a „Cég” neve megváltozott, Nemzetbiztonsági Hivatal lett, ott dolgoztam. Hasznos 20 év volt, megismertem egy olyan területét az életnek, amelyről az embereknek romantikus vagy előítéletes ismereteik vannak. Pedig köztudott, hogy minden állam elemi önvédelme nemzetbiztonságát megőrizni. Ezen a területen nagy emberismeretre tettem szert, de arra mindig vigyáztam, hogy ezzel ne éljek vissza.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik