Belföld

Ötszáz járatot töröltek Olaszországban

Közel félezer légi járatot töröltek csütörtökön Olaszországban a légiirányítók tíz órakor kezdődött nyolcórás sztrájkja miatt. A légiirányítók szakszervezete (ENAV) amiatt hirdetett munkabeszüntetést, hogy két éve kollektív szerződés nélkül kénytelenek dolgozni az alkalmazottak.

A jelentős késések mellett az Alitalia olasz nemzeti légitársaság 334 járatát – köztük 162 nemzetközit és hat tengerentúlit – volt kénytelen törölni csütörtökön, a német Lufthansa 54-et, az osztrák nemzeti légitársaságot tizet, a Malév kettőt. Kimarad a magyar légitársaság velencei és milánói járata, ez utóbbi utasait az esti gép viszi el, ugyanakkor a római esti járatát nem érinti a munkabeszüntetés.


Január 19-én, hétfőn az Alitalia dolgozói sztrájkolnak majd, tiltakozva a leépítések és bérbefagyasztás ellen: az anyagi gondokkal küszködő olasz nemzeti légitársaságnál jelenleg 980 euró az átlagfizetés, s közel tíz százalékos elbocsátást terveznek a szanálási program keretében. A 22 ezer Alitalia-dolgozó munkabeszüntetése gyakorlatilag megbénítja majd a római fiumicinói repülőtér forgalmét. Február 9-re a pilóták szakszervezete hirdetett 24 órás sztrájkot, ugyancsak jobb béreket és juttatásokat követelve, február 2-án pedig ismét a légi irányítók nyolcórás munkabeszüntetése okozhat zavarokat az olaszországi légi közlekedésben.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik