Belföld

Nastase-nyilatkozat a román korrupcióról és a moldáv válságról

Adrian Năstase az osztrák Die Pressében megjelent interjújában bemutatta a Románia által az EU-csatlakozás folyamatában elért eredményeket és a kormány ezzel kapcsolatos prioritásait - írta a Rompres hírügynökség.

„Az elmúlt években folyamatosan 5 százalékos gazdasági növekedést értünk el. Visszaadtuk a kommunisták által elkobozott földek nagyjából 90 százalékát és nagy előrelépéseket értünk el a privatizációban is. Vannak gondjaink, mint korábban is, ami egy profikból álló csapat létrehozását illeti. Ezért nagyobb mértékben kell összpontosítanunk a közigazgatási szolgáltatások reformjára. Szükség van az igazságszolgáltatás reformjára is, e téren szorosan együttműködünk az EU szakértőivel” – jelentette ki Năstase.

A szervezett bűnözés, a korrupció és az illegális vándorlás ügyében – mely jelenségeket nyugaton néha Romániával azonosítják – a kormányfő hangsúlyozta, hogy Romániában működik egy korrupcióellenes törvény és egy iroda, mely a korrupció visszaszorítására szakosodott. Egyúttal kiemelte, hogy ez a jelenség az ország átmeneti időszakával és a privatizációs folyamatával áll összefüggésben.

Arra a kérésre, hogy kommentálja a Moldovai Köztársaság helyzetét, melyet megterhel a transznisztriai krízis, illetve azon holland kérést, hogy küldjenek EU-csapatokat a térségben a béke fenntartásához, Adrian Năstase azt mondta: támogatja, hogy kizárólag Transznisztriába küldjenek békefenntartó csapatokat.

„Sajnos – mondta Nastase –, Transznisztria olyan fekete dobozzá vált, melyben még mindig aktívak a volt Szovjetunióból származó erők. Támogatom a békefenntartó csapatokat, de ezeket csak Transznisztriában állomásoztassák”. Năstase kiemelte annak szükségességét, hogy Románia és a Moldovai Köztársaság egy közös európai jövőben gondolkodjon.


Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik