Belföld

Januárra csúszik a köztisztviselők 13. havi fizetése illetve az 53. heti nyugdíj

A köztisztviselők csak jövő januárban kaphatják meg 13. havi bérüket a kormány szándéka szerint, csakúgy, mint a nyugdíjasok az 53. heti járandóságukat.

A nyugdíjasok a kormány javaslata szerint januárban kapnák meg az 53. heti nyugdíjat – mondta Máté Dániel, a Pénzügyminisztérium szóvivője az MTI-nek kedden. A szóvivő elmondta, hogy a tervek szerint 2007-ig minden évben 1-1 heti nyugdíjjal többet fizetnek ki, és így 2007 januárjában folyósítanának először teljes 13. havi nyugdíjat.

A szóvivő elmondta, hogy az 53. heti nyugdíj kifizetését az idén elfogadott szociális törvénycsomag novemberre irányozta elő, vagyis a változtatáshoz törvénymódosításra lesz szükség. A 13. havi nyugdíj bevezetése szerepelt az MSZP választási ígéretei és utóbb a kormányprogram célkitűzései között.

Tavaly novemberben a szociális törvénycsomag vitájában Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter elmondta: a 13. havi nyugdíj időarányos bevezetése 2003-ban 33 milliárd forint kiadást jelent. A törvény szerint mintegy 2,6 millió személy jogosult a 13. havi nyugdíj egynegyedére, az ellátás átlagos összege 12.600 forint. Csehák Judit akkori magyarázata szerint ez az összeg a nyugdíjba be nem épülő, 2,1 százalékos évi nyugdíjemelési többletnek felel meg.

A nyugdíjasok csalódottak és értetlenül állnak a kormány döntése előtt. Általános vélekedés, hogy az idei költségvetés egyensúlyának megőrzéséhez van szükség az újabb több tízmilliárdos megtakarításra.

A Napi Gazdaság számításai szerint a köztisztviselők illetményének januári folyósításával a kormány 10-15 milliárd forintot spórol ezévre. Ezen felül további 3-4 milliárd forintos megtakarítást tesz lehetővé, hogy a közalkalmazottak sem kapják meg decemberben az egyébként januárban esedékes illetményeket.

Az intézkedés ugyanakkor nem jelenti, hogy a jövő évi költségvetést kétszeresen terhelik meg a 13. havi bérekkel, hiszen a jövő évre esedékes 13. havi juttatást csak a következő januárban kapják meg a jogosultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik