Belföld

Írország a legdrágább az EU-ban

Az Eurostat szerint Írországban lehet a legdrágábban kereskedelmi hitelhez jutni. Az ír bankok hangosan tiltakoznak, az árak pedig csendben kúsznak felfelé.

Az EU statisztikai hivatala szerint az ír bankok átlagosan 8,07 százalékot számolnak fel több évre szóló kölcsön esetén, míg például Finnországban az átlag csupán 4,74 százalék. Az ír bankok képviselői szerint az Eurostat adatai nem tükrözik a valóságot. Azért félrevezetők, mert az EU tagországaiban más és más helyi viszonyok között működik a pénzrendszer, így az adatok nem hasonlíthatóa össze. Az új, egyeztetett rendszer, amelyben az összehasonlítás valóban lehetséges, csak idén szeptemberben lép életbe.

A Bank of Ireland egyik szóvivője szerint a kereskedelmi kölcsönök meghatározó részénél a bankok az EKB 2 százalékos kamatját plusz 1,75 százalékot számolnak fel. A nagy eltérés azért különös, mert a kamatokról szóló adatokat az Eurostat-nak az Európai Központi Bank közvetíti, amely pedig a nemzeti bankoktól szerzi be információit.

Európa legdrágább országa

Írország egyébként a kontinens egyik legdrágább országa. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint különösen a cigarettáért, az alkoholért kell az európai átlagnál jóval többet fizetni, s a lakásköltségek is az egekbe szöktek. Tavaly még azt mutatták a hivatalos adatok, hogy Írország az eurózóna második legdrágább országa Finnország után, de egyöntetű vélemény szerint az írek idén átveszik a vezetést.


Forrás: www.euro.hu



 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik