Belföld

Lezárult a BSA-kampány – folytatása következik

Bár az üzleti szektorban használt szoftverek 45 százaléka még mindig illegális, a BSA Tűzszünet kampánya egy időre lezárult. Félszáz feljelentést tettek.

Befejeződött a Business Software Alliance (BSA) 2002 tavaszán hirdetett Tűzszünet kampánya – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a szervezet
Lezárult a BSA-kampány – folytatása következik 1

főtitkára, Sebők Erzsébet. A BSA nyárra jó pihenést kíván a vállalkozásoknak, de szeptemberben folytatni kívánja az intenzív jogérvényesítést.


A tavaly márciusban Győr-Moson-Sopron megyében kezdődött kampány során az ország minden megyéjét meglátogatták, összesen 30 ezer vállalatnak küldtek levelet. A cégeknek 30 napjuk volt szoftver-nyilvántartásuk rendezésére, szükség esetén a határidőt harminc nappal meghosszabíthatták.

A leggyakoribb probléma a licenctúlhasználás volt, azaz a cégeknek 10-90 százalékkal kevesebb licencük volt, mint amennyi a gépeken futott. Ez a büntető törvénykönyv szerint vagyoni hátrányt okozó illegális cselekménynek minősül, többnyire gondatlan és nem szándékos elkövetésként ítélik meg.


Gyakori kérdés: hárítható-e a felelősség?

A feljelentések száma eddig 40-50 körül van, Győr-Sopron-Moson megyében vannak ügyek, amelyek már eljutottak az ügyészi vádemelés szakaszába is. Egyébként érdekes, hogy a megyében a BSA 12 feljelentést tett, amit 13-14, a BSA-tól független személyek által tett feljelentés követetett. Ez a szervezet szerint a kampány hatékonyságát bizonyítja.

Annak ellenére, hogy plakátjain bilinccsel indított, a BSA vezetői hangsúlyozzák, hogy a cél a megelőzés volt. Több ezer vállalkozás kért segítséget tőlük: rengeteg e-mailt kaptak licencfeltételekkel, az informatikai vezetők személyes felelősségi jogkörével kapcsolatban. Volt, akit az érdekelt, hogyan szabadulhatna ettől a felelősségtől, hogyan háríthatná át elsősorban alatta, néha felette álló munkatársakra.


 Ahol a legmagasabb az illegális szoftverhasználat

1. Vietnám 95%
2. Kína 92%
3. Indonézia 89%
4. Oroszország 89%
5. Ukrajna 89%
6. Pakisztán 80%
7. Nicaragua 77%
8. Thaiföld 77%
9. Bahrein 76%
10. Katar 76%
Forrás: BSA


Itthon a szoftverek 45 százaléka illegális


Kedden jelent meg a BSA által idén nyolcadik alkalommal elkészített, az illegális szoftverek arányát feltérképező nemzetközi felmérés. A vizsgálat a világ hat nagyobb régiójában, 26 üzleti szoftverrel kapcsolatban értékelte ki az értékesítési adatokat és a piaci információkat.

A felmérés szerint Magyarországon 2002-ben az üzleti szektor által használt szoftverek 45 százaléka volt illegális. Ez az előző évhez viszonyítva 3 százalékos csökkenést jelent. Számításaik szerint a jogellenes felhasználás miatt keletkezett üzleti kár 41 millió forint.

A 45 százalékos szoftver-illegalitási arány egyébként szép szám annak tükrében, hogy 1994-ben még a használt szoftverek 76 százaléka volt jogellenes. Az IDC számításai szerint a csökkenés révén körülbelül 9000 új munkahely jött létre, a költségvetés pedig több milliárd forint adóbevétellel gazdagodott.

A régió szintjén jól állunk

Az érem másik oldala, hogy világviszonylatban ez a mutató 39 százalék, a nyugat-európai átlagtól pedig tíz szálékkal maradunk el. A legjobb mutatótal Nyugat-Európában a dánok (24 százalék), a finnek (25 százalék) és a britek (26 százalék) büszkélkedhetnek. Világviszonylatban az USA-ban a legkisebb a kalózkodás (23 százalék).

A magyar adat a kelet-európai régióban kiemelkedőnek számít. Oroszországban és Ukrajnában a mutató még mindig 90 százalék körül áll. Nemzetközi összehasonlításban a legrosszabb statisztikák Vietnámhoz és Kínához tartoznak. Világviszonylatban az illegális szoftverhasználat miatt keletkezett, pénzben kifejezett veszteség 2002-ben 19 százalékkal, 13,08 milliárd dollárra nőtt. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik