Belföld

A Fidesz szerint túl nagy a deficit

Vita alakult ki Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetjének vezetője és László Csaba pénzügyminiszter között az államháztartás hiányáról - írja a Népszabadság. A pénzügyi tárca az előzetes adatok alapján közölte: február végén 208 milliárd forintot ért el az államháztartási hiány, ami az egész évre előirányzott mérték 25 százaléka.

Varga Mihály, a legnagyobb ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetőjeként kiadott közleményében úgy véli, ez aggodalomra ad okot, s kijelenti: a hiány tervezett mértéke nem tartható, az a GDP 4,5 százaléka helyett a nemzeti össztermék 6 százalékát éri el. A volt pénzügyminiszter túlköltekezéssel vádolja a kabinetet.

László Csaba szerint azonban tartható a tervezett hiány. A pénzügyi tárca vezetője munkatársunknak azt mondta: a februárban mért hiány megfelel a minisztérium előzetes elképzeléseinek. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy két hónap adataiból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

A miniszter elmondta: a büdzsé egyik legnagyobb bevételi forrását jelentő általános forgalmi adóból befolyt összeget februárban szokatlanul nagy visszatérítés csökkentette. Úgy véli: nincs ok azt feltételezni, hogy ez a tendencia fennmarad. A személyi jövedelemadó-bevétel a tervezettnél is jobban teljesült, s vele együtt dinamikusan nőttek a járulékbevételek is.

Azt a felvetésünket, hogy az idei esztendő jobb lesz az előzőnél, alátámasztja az a megnyugtató tény, hogy a gazdaság immár negyedik negyedéve gyorsuló ütemben bővül – hangsúlyozta László Csaba, aki szerint ez a költségvetés bevételeiben is érezteti majd a hatását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik