Belföld

A kártékonysági lista első helyezettje: a Klez vírus

Számottevően nőtt mind a számítógépes vírusok, mind a spamek, mind az internetes csalásra buzdító elektronikus levelek száma 2002-ben– sommázta az évet a MessageLabs brit vírusírtó.

A spamek, vagyis a kéretlen levelek száma különösen megugrott idén: a teljes e-mail forgalomnak jelenleg körülbelül 30 százalékát teszik ki. Jövő év
A kártékonysági lista első helyezettje: a Klez vírus 1

közepére a virtuális levelesládákba érkező levelek több mint fele már kéretlen lehet a MessageLabs vírusírtó cég számításai szerint.

Hasonlóan romlott a helyzett a vírusok terén is. Míg tavaly még minden 380 e-mail között bukkantak egy vírusosra, idén már minden 212. levél fertőzött volt. (2000-ben még csak 1:790 volt az arány). És a szakemberek szerint a helyzet tovább romlik: jövőre várhatóan újabb és újabb, technikailag szofisztikált vírus tűnik majd fel, ami komoly kihívást jelent a vírusírtóknak. 

Vírusos spamek – dupla kár

A baj nem jár egyedül: idén jelentősen megugrott a vírusos spamek száma, és jövőre e téren is további romlásra számítanak a szakemberek. Várhatóan nem csökken a csőbe húzó e-mailek, például a nigériai levelek száma sem, olyannyira, hogy a MessageLabs szerint az USA-ban 2003-ra az ebből eredő kár elérheti a 2 milliárd dollárt, amivel ez akár a második legnagyobb “iparággá” is válhat.

Az év vírusa a Klez.H volt

2002 legkártékonyabb vírusa a Klez.H volt. Terjedésének megakadályozását jelentősen hátráltatta, hogy hamisított mail-címmel terjed: automatikusan postázza magát az áldozat címjegyzékében található összes címre, ám az új áldozat levelesládájában más feladóval jelenik meg. „Ez a trükk volt az év dobása” – mondta el a New Scientistnek a MessageLabs szóvivője. A cég csak Nagy Britanniában ötmillió Klez H.-t regisztrált 2002-ben.

A MessageLabs listájának második helyén a Yaha.E vírus végzett, több mint egymillió riasztással. A harmadik hely a Bugbearé, őt követi a Klez.E és a SirCam. Bár a Klez volt az idei év legaktívabb vírusa, a legdrámaibban a Bugbear tetőzött: októberben minden 87 levélből egy a vírussal fertőzött volt.

A Sophos vírusírtó cég idei listáját szintén a Klez vezeti, második helyre viszont nála a Bugbear jött fel. A riasztások 17 százaléka kapcsolódott hozzá.

Milyen vírussal küzdünk jövőre?

A szakemberek szerint jövőre is a Microsoft termékek vannak a legnagyobb vírusveszélynek kitéve. A vírusírók igyekeznek a legszélesebb platformra alkotni, így a nagy tömegek által használt szoftvereket támadják. Vírusinvázió várható az „instant messaging” alkalmazásokban, valamint valószínűleg feltűnnek majd új nyelveken, például Microsoft C#-ben írt kártevők is.

Ugyanakkor egyelőre nem nagyon kell tartani a különböző mobil eszközöket, kommunikátorokat, PDA-kat érintő fenyegetésektől – vélik a Sophos szakértői. Ezek várhatóan csak 2004-től kerülnek majd az érdeklődés központjába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik