Belföld

A Flextronics szerint nem kizárt a kivonulás

Brüsszelben december elején döntenek a magyar kormány által korábban garantált adókedvezmények jövőjéről. Kedvezőtlen döntés esetén a Flextronics a kivonulást sem tartja kizártnak. A társaság Brüsszelben lobbizik.

Az Európai Unió és Magyarország közötti csatlakozási tárgyalások egyik legkényesebb témája az itt letelepedő cégeknek nyújtott adókedvezmények jövője. Az már bizonyos, hogy a támogatási rendszer a jelenlegi formájában nem tartható fenn a csatlakozás után, kérdéses azonban, hogy a tárgyalásokon kialkudott új feltételek mellett Magyarországon maradnak-e az érintett multinacionális cégek.

A társaság európai elnöke, Humphrey Porter az unió legfelsőbb szintjein lobbizik az adókedvezmények fenntartása mellett – írja csütörtöki számában a bécsi Wirtschaftsblatt. A magyarországi négy üzemében körülbelül 10 ezer főt foglalkoztató Flextronics szerint azonban nem kizárt, hogy a cég elhagyja Magyarországot. Az adókedvezmények eltörlése megengedhetetlen – nyilatkozta az európai elnök, és egyben rossz jelzés volna az új befektetőknek is, majd hozzátette: ebben az esetben a cégnek át kell gondolnia, mely országban kíván tevékenykedni.

A cég európai szóvivője szerint a csatlakozó országokkal kötött kedvezőtlen uniós megállapodás nem csupán Magyarországot és többi kelet-európai uniós aspiránst, hanem Ausztriát és Németországot is kellemetlenül érintheti. A cég a nagyobb hozzáadott értékkel bíró tervezést és fejlesztést ugyanis Magyarországtól nyugatra végezteti. Vagyis, amennyiben a gyártás például Ázsiába kerül, úgy a nyugat-európai munkahelyek is veszélybe kerülnek. Ez a tény „nyilvánvalóan az Európai Unió számára sem teljesen világos” – tette hozzá fenyegetően a cég szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik