Belföld

Magyar ajánlások a prágai NATO-csúcson

Az alkalmazkodás csúcstalálkozójának nevezik NATO-illetékesek a csütörtök-pénteki tanácskozást. A fő kérdés az lesz: miként tud szembenézni a szövetség a szeptember 11-i terrortámadás utáni új kihívásokkal (terrorizmus, tömegpusztító fegyverek).

A tagállamoknak – köztük Magyarországnak – ezért olyan felajánlásokat kell tenniük, amelyek beleillenek a NATO modernizációs terveibe. Erre példa az a mozgó biológiai laboratórium, amely része a magyar felajánlási csomagnak.

A Prágában megtett politikai ajánlások később, a védelmi tervezés során válnak konkrét katonai vállalásokká – mondta a Népszabadságnak Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgatója. Konkrétumnak számít viszont a védelmi költségvetés növelése, amit az USA valamennyi európai tagállamnál régóta szorgalmaz: az idén a bruttó nemzeti össztermék (GDP) 1,71, 2006-ban viszont már 2,01 százalékát fordítjuk védelemre. Jövőre 20,3 százalékkal – 309,5 milliárd forintra – nőnek a védelmi kiadások; igaz, ez az összeg a Gripen vadászgépek bérleti díját is magában foglalja.

A vállalások szükségességét mutatja, hogy az afganisztáni ENSZ-misszióhoz felajánlott 25-40 magyar katonát a német hadsereg (Ukrajnától bérelt) gépein kell majd a helyszínre szállítani. Afganisztánban katonai rendészeti vagy őrfeladatokat látna el a magyar szakasz. Mivel a részvételhez parlamenti jóváhagyás szükséges, a HM most dolgozza ki azt a kormány-előterjesztést, amely végül a képviselők elé kerül. Ami az esetleges iraki katonai akciót illeti, Magyarország ehhez légtér- és légibázis-használatot tud felajánlani – írja a Népszabadság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik