Belföld

Vidéki körkép – csupán öt megyeszékhelyt nem irányít baloldali polgármester

Virul a szekfű szinte az összes megyeszékhelyen, csupán öt polgármestere kakukktojás. A Fidesz-MDF megőrizte Kecskemétet, Debrecent és Kaposvárt, Zalaegerszegen pedig jobboldali fordulat ütött be. Tatabányán független jelölt győzedelmeskedett.

Óriási szocialista fölény Észak- Magyországon

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza eddigi polgármestere magabiztosan verte ellenfeleit. Az elmúlt években dinamikusan fejlődő városban a politikusnő rendkívüli népszerűségnek örvend. Csabai Lászlóné, aki a kormányon belül jelenleg a lakáspolitikáért felel, a szavazatok 73,18 százalékát szerezte meg.

Miskolcon Káli Sándor (MSZP – SZDSZ) csaknem 40 százalékot vert Pelczné dr. Gáll Ildikóra, a Fidesz-MDF- Miskolcért Egyesület jelöltjére

Salgótarjánban Puszta Béla, az MSZP jelöltje 62,3 százalék megszerzésével fölényesen verte meg kihívóit Salgótarjánban, és nyolc év után újra betöltheti a polgármesteri tisztséget. Dr. Fenyvesi Gábor, a jobboldal közös jelöltje 26,85 százalékot kapott, Gusztos Péternek, az SZDSZ-es jelöltnek 8,69 százalékkal kellett beérnie.

Mérföldökkel nyert a baloldal Székesfehérváron és Pécsen

Warvasovszky Tihamér, az eddigi polgármester töltheti be újra Székesfehérvár polgármesteri tisztségét, a szavaztok 70,9 százalékát szerezte meg. Kihívója, Dr. Gógl Árpád, a Fidesz színeiben csak a voksok 24,45 százalékát kapta meg. Harmadik helyen az önállóan induló MDF-es jelölt, Viniczai Tibor végzett, a szavazatok 5,46 százalékával.

Stadionokkal verte ellenfeleit dr. Toller László, az MSZP pécsi jelöltje is. A város eddigi szocialista polgármestere 67,9 százalékot kapott, míg a legszorosabb “üldöző”, a fideszes Ternák Gábor mindössze a szavazatok 22,9 százalékát nyerte el.

Virul a szekfű Győrben, Sopronban, Egerben és Veszprémben

Balogh József, Győr szocialista polgármestere megtartja állását: a szavazatok 100 százalékos feldolgozása után 58,5:39,4 arányban nyert fideszes kihívója, dr. Dézsi Csaba András ellen. Győr-Sopron megye másik megyei jogú városában, Sopronban is baloldali jelölt nyert: Walter Dezső, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje a szavazatok 52,3 százalékát kapta meg.

Dr. Nagy Imre, az egriek szavazatának 62,09 százalékával diadalmaskodott a fideszes Dr. Löffler Erzsébettel szemben, aki a szavazatok 35,9 százalékát szerezte meg. Nagy így újra bizalmat kapott a város polgáraitól.

Az eddigi polgármester, Dióssy László (SZDSZ-MSZP-támogatással indult) maradhat tisztségében Veszprémben is. Egyetlen, jobboldali kihívója, Lakatos Antal ugyanis 43,8 százalékig jutott a vasárnapi választásokon.

SZDSZ-es polgármester futott be Békéscsabán és Szekszárdon

Békéscsabán negyedszerre is újraválasztották Pap Jánost. Az SZDSZ jelöltje 59,41 százalékot kapott, üldözője Köles István, a Fidesz-MPP és az MDF jelöltje a szavazatok 30,87 százalékát gyűjtötte be.

Szekszárdon a szabad demokrata Imre Antal a szavazatok 38,9 százalékát szerezte meg. Második a Fidesz – MDF jelöltje Lackó László 29,6 százalékkal, őt követi 28,2 százalékkal a szocialista Halmai Gáborné.
Baloldali fordulat Szombathelyen, Szolnokon és Szegeden

Dr. Botka László, az MSZP- SZDSZ- MSZDP- Centrum jelöltje a voksok 59,68 százalékának megszerzésével legyőzte a függetlenként induló Dr. Balogh Elemért, aki 36,63 százalékot kapott.

Szolnokon Botka Jánosné, az MSZP jelöltje a befutó. A szavazatok 50,94 százalékával szoros küzdelemből került ki nyertesen. A Fidesz-MPP és az MDF közös jelöltje, Szalay László végig a sarkában volt, de végül a voksok 44,87 százalékával a második hellyel kellet beérnie.

Szombathelyen megbukott a nyelvvizsga-botrányáról elhíresült eddigi fideszes polgármester: Szabó Gábor mindössze 36 százalékot kapott, míg baloldali ellenfele, Ipkovich György 51 százalékot könyvelhetett el.

Fideszes maradt Debrecen, Kaposvár és Kecskemét

Kaposváron az eddigi polgármestert, a fideszes Szita Károlyt óriási fölénnyel újraválasztották. Egyetlen kihívója, az MSZP-SZDSZ-es jelölt, Pintér Attila a szavazatok alig negyedét szerezte meg.

Marad a jobboldali városvezetés Debrecenben is. Kósa Lajos polgármester a szavazatok 61,87 százalékát szerezte meg, míg “kihívója”, a szocialista Szathmári Károly ennek alig több mint a felét kapta.

Nem született ekkora különbség Kecskeméten, ám ez valószínűleg nem csökkentette a fideszes Szécsi Gábor győzelmi örömét, aki a szavazatok felét szerezte meg, megelőzve a 33,17 százalékot elérő szocialista Brúszel Lászlót.

Jobboldali fordulat Zalaegerszegen

Kisebb különbséggel, ám fideszes jelölt nyert Zalaegerszegen is: Gyimesi Endre József fideszes jelölt a szavazatok 53, Horváth László szocialista jelölt pedig 44 százalékát kapta meg.

Megyeszékhelyek közül az egyetlen független polgármester Tatabányán futott be

Független jelöltként nyerte meg a polgármesteri választást Bencsik János Tatabányán, 61,38 százalékot elérve, míg szocialista riválisa, Lévai Ferenc 39 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik