Belföld

Egyhónapos ingyenes adatszolgáltatás a BÉT-ről a Teledatacast-akció keretében

Idén ősszel a TeleDataCast (TDC) Kft. interneten is megkezdte pénzügyi adatszolgáltatási tevékenységét. A szolgáltatás bevezetésének idején október elsejétől egy hónapig ingyenes hozzáférést kínál a Budapesti Értéktőzsde valós idejű adataihoz.

Egyhónapos ingyenes adatszolgáltatás a BÉT-ről a Teledatacast-akció keretében 1A TDC, az Antenna Hungária egyik legdinamikusabban fejlődő leányvállalata, idén májusban kötött együttműködési megállapodást a Fornax Rt.-vel és megvásárolta adatszolgáltatási üzletágát. Így a tőzsdei és pénzpiaci információk valamint a gazdasági hírszolgáltatás területén Magyarország egyik legfontosabb szereplőjévé vált.

A TDC tulajdonosaiA TeleDataCast Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (röviden: TDC) az Antenna Hungária Rt. és az MTV Új Média Kft. leányvállalata. Az Antenna Hungária 60 százalékos részesedéssel rendelkezik a cégben, amely nem egyszerűen tulajdonosi, hanem szakmai támogatást is jelent, minthogy a TDC adatszolgáltatási tevékenységét részben antennarendszerek révén látja el. Az MTV Új Média Kft. sem véletlenül került a tulajdonosok közé: ez a cég működteti ugyanis a televízió teletext-szolgáltatását.

A TDC tíz éve van jelen a hazai telekommunikációs, valamint tartalom- és alkalmazás-szolgáltató piacon. A cég fő profilja megalakuláskor a műsorszóráshoz kapcsolt információ-továbbítás volt, ami tulajdonképpen a DBC-technológia (DataBroadCasting) magyarországi meghonosítását jelentette.

Az adatsugárzás, avagy a DBC-technológia

A DataBroadCasting (DBC, sugárzott információ átvitel) technológia lényege, hogy segítségével digitális adatok helyezhetők el a televíziós jel tartományában. Így a Magyar Televízió 1-es, illetve 2-es programjának jelébe keverve, a teletext technológiához hasonló módon, a TDC ügyfeleinek különböző adathálózat-hozzáférést tud nyújtani.

Az m1-es program Magyarország 98,2 százalékát fedi le, ennek köszönhetően az ország egész területén vehető az információ – hálózat-építési költség nélkül. Az m2-es program segítségével az információk Magyarország határain kívülre, akár egész Európa területére is eljuttathatók.

GIR-Gazdasági Információs Rendszer

A TDC stratégiai terméke a Gazdasági Információs Rendszer (röviden: GIR) tőzsdei, gazdasági információ-szolgáltatás, amely széleskörű adattartalmával hatékony segítséget nyújt a befektetési döntések meghozatalában

A GIR a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) valós idejű és értéknövelt adatain kívül számos fontos információt tartalmaz. A TDC ügyfelei választhatnak a hazai kereskedést befolyásoló külföldi adatokból, valamint szöveges információkból, elemzésekből, amelyek minőségére garancia kiemelt partnerünk, a nemzetközi adatszolgáltatással foglalkozó Reuters Magyarország Kft.

A GIR-szolgáltatás évek óta ügyfeleink rendelkezésre áll a DBC-technológia alkalmazásával. Ez a szolgáltatás, a GIR Classic TV jelen keresztül és a TDC által az ügyfél számítógépébe telepített vevőkártya segítségével történik. Előnye, hogy ennél a technológia alkalmazásánál nincs szükség internetkapcsolatra, azaz kommunikációs költség nélkül (egyes csomagoknál), csak a szolgáltatási díjak megfizetésével bárki használhatja.

A TDC ügyfelei közé tartoznak azok a bankok, brókercégek, alapkezelők és egyéb intézményi befektetők, akik folyamatosan tájékozódni kívánnak a tőzsdei-pénzpiaci folyamatokról, valamint magánbefektetők, akiknek érdekeltségük van az értékpapírpiacon és fontos számukra, hogy késleltetés nélküli adatokat és híreket, elemzéseket kapjanak.

Új szolgáltatás a GIR Profit

Egyhónapos ingyenes adatszolgáltatás a BÉT-ről a Teledatacast-akció keretében 2A kor technológiai fejlődésével lépést tartva idén szeptembertől a TDC real-time adatszolgáltatása már az interneten keresztül is igénybe vehető a GIR Profit szolgáltatás keretében. Így az internet eléréssel rendelkező érdeklődők részére is elérhetővé válnak a BÉT késleltetés nélkül kötési adatai és legjobb 5 ajánlati árszintje mellett a Budapesti Árutőzsde kötésadatai, valamint a nemzetközi pénzpiacok (Forex) és tőzsdei indexek értékei.

Egy kis cégtörténet• 1992: az Antenna Hungária Rt. jogelődje, a Magyar Műsorszóró Vállalat és az Új Képújság Kft. nyolcmillió forint törzstőkével megalakítja a TeleDataCast Kft.-t.

• 1993: az ír Bocom International Ltd. bevonása után a törzstőke 50 millió forintra emelkedik.

• 1994: a DBC technológia bevezetésének éve. Elindul a Brókertár nevű szolgáltatás.

• 1998: a Gazdasági Információ Rendszer (GIR) elindítása, amely a Brókertár szolgáltatást váltja. A GIR a BÉT kereskedési adatain felül piaci háttér információkkal, hírekkel, makrogazdasági adatokkal segíti a döntéshozatalt.

• 1999: beindulnak az internetes szolgáltatások – internet-hozzáférés biztosítása Budapest területén, domain-név regisztráció, weblapfejlesztés.

• 2000: a cég elnyeri a Magyar Televízió Olimpiai portáljának készítési és üzemeltetési jogát. A site valós időben publikálta az ötkarikás játékok során születő eredményeket, rendkívüli látogatottsági csúcsot elérve.

• 2002: együttműködés a Fornax adatszolgáltatási üzletágával, a valós idejű tőzsdei információk területén. Továbbá együttműködés a Reutersszel a nemzetközi pénzügyi információk adatszolgáltatásában. Ebben az évben a cég mindkét szolgáltatására, az adatszolgáltatásra és a szoftverfejlesztésre is, megkapta az ISO-9001:2000 minősítést.

Egyhónapos ingyenes akció október elsejétől

A GIR Profit szolgáltatás egy része, a BÉT kereskedésének valós idejű követése egy hónapon keresztül, október 1. és 31. között ingyenes is elérhető lesz a TDC honlapján letölthető szoftver segítségével.

Mint már említettük, a GIR-ben nemcsak a BÉT real-time és értéknövelt adatai találhatók meg (azonnali, határidős, opciós piac), hanem a magyar részvények késleltetett idejű árfolyamai a külföldi piacokon (londoni SEAQ), továbbá a real-time és értéknövelt adatok a Budapesti Árutőzsdéről. Ugyancsak szerepelnek a szolgáltatáscsomagban a magyar bankközi piaci árfolyamok, a vezető nemzetközi tőzsdeindexek (például FTSE-100, DAX, DJIA), illetve a keresztárfolyamok (EURUSD, USDHUF, EURHUF) és a fontosabb nemzetközi árutőzsdei termékek árfolyamai (például: Brent-olaj, arany, ezüst).

Új kihívások az internetes és a mobil-adatszolgáltatásban

Az elmúlt évek során az üzleti élet legtöbb területén jelentős változások mentek végbe, és a fejlődés különösen dinamikus volt a pénzpiaci tevékenységek, illetve az adat- és tartalomszolgáltatási piac tekintetében. E változások nyomán a TDC az internet mellett a mobil eszközök (WAP, GPRS, SMS) nyújtotta lehetőségeket is kihasználja.

A wapos szolgáltatások közé tartozik a wapos telefonokon elérhető wapgate.tdc.hu, amely a BÉT adatait 15 perces késleltetéssel közli, de hamarosan várható hogy előfizetőik körében bevezetésre kerül a wapon keresztüli real-time szolgáltatás is. Ugyancsak a mobil technológiához tartozik a limitfigyelő rendszer ( limit.fornax.hu ), amelyet felhasználók bizonyos részvények árszintjéhez kötnek. Ha egy bizonyos határt túllép az előre SMS-en vagy weben meghatározott értékpapír rögzített árszintje, SMS-ben kap tájékoztatást a felhasználó. E technológia alkalmazásával az előfizető SMS-en keresztül tud ajánlatokat adni, illetve a tranzakció teljesülése esetén is SMS-en kapja meg a teljesülés visszaigazolását. (www.smsbroker.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik