Belföld

A költségvetésből támogatják a kedvezményes internetet

"Figyelem, az Ön internetkapcsolata július elsejével megszakad" - hirdeti magát a Vivendi a hó végén megszűnő Matáv Mindenkinek csomag apropóján. De feleslegesen ijesztgeti a netezőket: a kormány csütörtökre tető alá hozza megállapodását a Matávval, és a kedvezmények továbbra is élnek.

“Az elvi megállapodás már megszületett, azonban még nem zárultak le a tárgyalások” – áll a Népszava keddi számában megjelent, Kovács Kálmán informatikai miniszterrel készült interjúban. A tárgyalások sikeres lezárásának feltételeként a miniszter László Csaba pénzügyminiszter beleegyezését említette.

A költségvetésből támogatják a kedvezményes internetet 1Költségvetési támogatás a kedvezményes internetnek

A legutóbbi kormányülésen az utolsó akadály is elhárult: a kormány úgy döntött, hogy központi költségvetési forrásokat biztosít a lakossági internetszolgáltatás széles körű elterjedése érdekében. A szakminisztérium kezdeményezte, hogy a kormány és a szolgáltatók azonos nagyságrendű támogatással segítsék a kedvező internetelérési díjak kialakítását – adta hírül Gál J. Zoltán kormányszóvivő.

Mindenkinek más néven?

Az eddig kiszivárogtatott információk szerint az állam szerződést fog kínálni minden egyes távközlési társaságnak, amely átalánydíjas internetcsomagot és más kedvezményeket kínál. A Matávval folytatott tárgyalások eredményeképpen a kormány a költségvetési keretből fedezné a telkónak a kedvezményes szolgáltatásokon nyújtott veszteségét. Cserébe a Matáv fenntartaná a kedvezményeket, csak a nevüket változtatná meg, így elkerülheti a presztízsveszteséget.

Az internetszolgáltatókat kihagyták a tárgyalásból

Ahogy Szép Tibortól, a GTS-Datanet startégiai igazgatójától és Kormanik Andrástól, az Interdotnet Magyarország üzletfejlesztési igazgatójától megtudtuk, az olcsóbb internetezésről szóló tárgyalásokra a kormány nem hívta meg az internetszolgáltatókat. “Azzal, hogy kihagytak bennünket, félő, hogy megint csak a Matáv érdeke érvényesül” – nyilatkozta lapunknak Kormanik András.

A parlament leszavazta az olcsóbb internetről szóló Rogán-javaslatot

A költségvetésből támogatják a kedvezményes internetet 2Rogán Antal fideszes politikus törvénymódosítási javaslata szerint a fogyasztók egységesen 2500 forintos áron vásárolhattak volna internet-előfizetést, az ezen felüli összeget pedig az állam fizette volna ki az internetszolgáltatónak. Kovács Kálmán szerint a javaslat gyenge pontja, hogy nem ösztönzi a távközlési vállalatokat arra, hogy maga a szolgáltatás olcsóbb legyen.

Tűzoltás – hol itt a piacélénkítés?

Nem nevezhető piacélénkítőnek a kormánynak Matávval kötendő szerződése sem, inkább tűnik a tárca részéről “tűzoltásnak a száznapos program keretében”. Különösen azok után, hogy Kovács Kálmán többször is kifejtette: az államilag dotált internettarifák hosszú távon életképtelenek, mivel a modell nem ösztönzi a szolgáltatót a minél kedvezőbb piaci konstrukciók kidolgozására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik