Belföld

Mennyit költ Kovács úr telekommunikációra?

Havonta csaknem 17 milliárd forintot költünk vezetékes telefonra, és körülbelül ugyanennyit mobilra. Kábeltévék előtti punnyadásra négymilliárdot szánunk, internetezésre viszont összesen egymilliárdot sem.

Egy átlagos magyar háztartás havonta átlagosan bruttó tízezer forintot költ telekommunikációra – derül ki a Bell Research és a Think Consulting legfrissebb Infokommunikációs jelentéséből.

Mennyit költ Kovács úr telekommunikációra? 1Számításuk szerint a magyar háztartások egy hónapban összesen bruttó 38,1 milliárd forintot költenek telekommunikációra, ennek a legnagyobb hányadát, 44 százalékát (csaknem 17 milliárd forint) a családtagok mobilszámlája teszi ki. Hajszállal marad el ettől a vezetékes telefonra fordított összeg (43 százalék). Kábeltévékre havonta 4,191 milliárd forintot (11 százalék) fizetünk, míg internetre “csupán” 762 milliót (2 százalék).

A felmérés módszertanaA Magyar Infokommunikációs Jelentés Lakossági szegmens modulja a háztartások eszközellátottságát, infokommunikációs kiadásainak volumenét és összetételét vizsgálja. A kutatás során 2000 háztartást kerestek fel, és az infokommunikációval kapcsolatos kiadásokért felelős háztartásfőkkel készítettek személyes interjút. A kutatás eredményei reprezentatívnak tekinthetők a magyarországi háztartásokra regionális elhelyezkedés, településtípus, a háztartások létszáma és a háztartásfő életkora szerint. A teljes minta hibahatára legfeljebb +/- 2,6 százalék. Az adatfelvétel 2002. január-februárban zajlott.

A családfők nem sejtik, ki mennyit beszél

Vezetékes telefonnal az összes háztartás 75 százaléka van felszerelve, az átlagos havi számlájuk 5800 forint. A háztartástagok összesített mobilköltsége 4980 forintra tehető.

A kutatócég elemzői szerint ez az érték a valóságban magasabb, a háztartásfők ugyanis rendszerint alulbecsülik a családtagok kiadásait. Különösen igaz ez a feltöltőkártyás konstrukciót használókra – azaz a mobiltelefonálók 74 százalékára -, akik köztudottan nehezen tudják nyilvántartani kiadásaikat.

Tízből kilenc keskeny sávon

Kábeltévét az összes háztartás 49 százalékában néznek, havonta átlagosan 2140 forintot fizetnek a csatornákért. A díjas internetszolgáltatást igénybe vevők havonta átlagosan 5700 forintot fizetnek internetszolgáltatójuknak, ez nem tartalmazza a telefonköltséget.

Az internetezők többsége ennél kisebb összeget fizet ki havonta böngészésre. Csakhogy a szélessávú, korlátlan hozzáférést nyújtó kapcsolatok – ADSL és kábeles konstrukciók – jelentősen felfelé húzzák az átlagot, mivel lényegesen drágábbak: 10-11 ezer forintba kerülnek. Szélessávú kapcsolata van az otthoni internetezők 10 százalékának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik