Belföld

Várnai Gyula installációja – Bábeli könyvtár

A Műcsarnok földszinti kistermében, az "M-mobil" programsorozat keretei között tekinthető meg Várnai Gyula Bábeli könyvtár című installációja. Várnai műve a borgesi könyvtár vizuális parafrázisa.

Az argentin Jorge Luis Borges szépírói életművének sokat köszönhet a posztmodern filozófiai gondolkodás. Bábeli könyvtár című novellájában a világegyetemet egy óriási könyvtárhoz hasonlította. A könyvespolcok kusza labirintusába zárt olvasó a multikulturális káoszban reménytelenül tekergő, (poszt)modern ember szimbólumává vált.

Várnai egyszerű installációjában az elsötétített terem fehér falára vetített számok láthatók. A három, kissé különböző szögben beállított vetítőgép kisebb-nagyobb számai között megjelenik a néző hármas árnyéka. A más-más szögből érkező számok miatt a látogató árnyéka a számok egy részét eltakarja, más számok pedig rávetülnek. Így az árnyak – a néző megtöbbszöröződött énjei – a számok világába kerülnek át. A könyvekbe kódolt kulturális rengetegben kóborló borgesi könyvtárlátogató átalakul a számok dzsungelében kalandozó mai emberré. A huszadik század közepén – amikor a novella keletkezett – az eszmei zűrzavart még a könyvsorok jelképezték, a mai káosz letéteményesei a komputerizált világ alapegységei, a számok.

Műcsarnok, június 2-áig

Ajánlott videó

Olvasói sztorik