Belföld

Medgyessy Péter Magyarország miniszterelnöke

A magyar történelem 63. kormánya meglehetősen vegyes összetételű : az űrkutatási tanács korábbi elnöke mellett a miniszterek között van író, oktatástechnológus, népművelő is. Érezhetően nőtt a független szakpolitikusok és a nők szerepe.

Miután vasárnap a szabad demokraták küldöttgyűlése áldását adta a frigyre, elhárult az utolsó akadály is, és a tárgyaló delegációk aláírhatták az MSZP és az SZDSZ koalíciós együttműködéséről szóló szerződést. A két párt megegyezése jelentette a biztosítékot arra, hogy hétfőn az országgyűlés támogatja a kormányprogramot és Medgyessy Péter miniszterelnökké választását.

Bár a szavazáson végül nem volt teljes a fegyelem, hiszen a két párt 198 képviselője közül csak 197 nyomta meg az igen gombot, a tízfős koalíciós többségnek, a több mint egy tucat hiányzó jobboldali szavazónak, illetve Csapody Miklós MDF-es politikus tartózkodásának köszönhetően végül fölényesen választották meg Medgyessy Pétert a harmadik Magyar Köztársaság ötödik miniszterelnökévé.

Minisztériumok és miniszterekMiniszterelnök: Medgyessy Péter

Szocialista tárcák:



• Belügyminisztérium: Lamperth Mónika

• Külügyminisztérium: Kovács László

• Pénzügyminisztérium: László Csaba

• Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium: Csehák Judit

• Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium: Kiss Péter

• Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium: Németh Imre

• Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium: Jánosi György

• Honvédelmi Minisztérium: Juhász Ferenc

• Igazságügyi Minisztérium: Bárándy Péter

• Miniszterelnöki Hivatal: Kiss Elemér

• Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma: Görgey Gábor

Szabaddemokrata tárcák:

• Gazdasági és Közlekedési Minisztérium: Csillag István

• Informatikai és Hírközlési Minisztérium: Kovács Kálmán

• Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium: Kóródi Mária

• Oktatási Minisztérium: Magyar Bálint

Nem a mennyiség a fontos

A baloldal – ígéretéhez híven – karcsúsította a kormányzati struktúrát. Csillag István vezette összevont gazdasági és közlekedési tárca, illetve a szocialista Csehák Judit keze alatt egyesített egészségügyi, illetve szociális és családügyi minisztérium mellett két tárca nélküli miniszteri posztot is megszüntetett az új kormány, miközben két új minisztérium született: a Informatikai és Hírközlési, melynek élére Kovács Kálmán került, illetve a Foglalkoztatási és Munkaügyi, melynek vezetésével négy év “pauza” után ismét Kiss Pétert bízták meg.

Így a korábbi 17 poszt helyett most 15-ön osztozik meg négy szabaddemokrata és tizenegy szocialista hátterű miniszter. Két úgynevezett vegyes minisztérium van (szocialista miniszter szabad demokrata politikai államtitkárral, illetve fordítva). Medgyessy Péter a Miniszterelnöki Hivatalhoz vonta az egyházakkal kapcsolatos döntések meghozatalát, a turisztika, a területfejlesztés ügyét, illetve a határon túli magyarokkal foglalkozó hivatalok felügyeletének ellátását.

Régi-új miniszterek

A 15 miniszter közül hétnek biztosan nem kell térképet adni, hogy megtalálja hivatalát, hiszen Kovács László, Kiss Péter, Csehák Judit és Magyar Bálint csupán “elvesztett tárcáját” kapta vissza, míg Kiss

Elemér, László Csaba és Kovács Kálmán is dolgozott már új munkahelyén államtitkárként. Ami pedig a folytonosságot illeti, arról Jánosi György, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc és Németh Imre gondoskodik, hiszen az Orbán-kormány alatt ők valamennyien tagjai voltak a mostani tárcájukhoz kapcsolódó területet felügyelő országgyűlési bizottságnak.

Több független szakértőt is hellyel kínált kormányában Medgyessy Péter. Így jutott tárcához Görgey Gábor és Csillag István. Ide sorolható Bárándy Péter is, bár ő már beleszagolt a politikába, hiszen a híres ügyvéd dinasztia tagja a Köztársaság Párt alelnökeként elindult az 1994-es országgyűlési választáson, ha nem sikerült is bejutnia a parlamentbe.

Az emancipáció jegyében

A gyengébbik nem három képviselőjének is helyet adó új kormány teljesítményétől függetlenül már megalakulásával kiérdemelte a nőies jelzőt, hiszen a magyar történelem során először vezeti női politikus a belügyminisztériumot. A házelnöki poszt szocialista delegáltja, Szili Katalin is elmondhatja magáról: e téren úttörő a magyar nők között.

Az 52 éves átlagéletkorú kormány legfiatalabb tagja a az egyik legfontosabb tárca vezetője, a 62-es születésű László Csaba, míg a korelnök Görgey Gábor 73 éves kultuszminiszter. Többségben vannak a vidéki kormánytagok a fővárosiakkal szemben (7-9), miként tarolnak a házasemberek is (15-1), a gyermekek tekintetében az új kormányban a kétgyerekes családmodell a leggyakoribb (8), az egyetlen négygyermekes családfő Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a Medgyessy-kormány péntekenként ülésezik. Így az első hivatalos kormányülés négy nap múlva esedékes, a téma pedig a száznapos program lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik