Belföld

Támogatási döntés – következmények nélkül?

A kormány úgy hozta meg döntését, hogy nem becsülte fel költségvetési következményeit. Használt lakás vásárlásakor, felújításakor is az új lakásokhoz hasonló kondíciójú kamattámogatást nyújt az állam, 20 évre szóló garanciavállalással.

A kormány szerdai ülésén döntött a használt lakásokra szóló kamattámogatások emeléséről. A korábbi 7 százalék helyett az állam március elsejétől a kamatok 10 százalékát állja – nyilatkozta Orbán Viktor a kormányülést követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök a döntést azzal indokolta, hogy a fiatalok és az alacsony jövedelműek lakáshoz jutását kívánja segíteni.

Olvassa el……korábbi elemző írásunkat:

Lakásvásárlási kamattámogatás – többet visz, mint hoz?

Új elem a támogatások rendszerében, és az államtól hosszú távú elkötelezettséget kíván, hogy a kabinet garanciát adott: 20 évig a mindenkori kamat a kezelési költségekkel együtt nem haladhatja meg a 6 százalékot. A miniszterelnök kiemelte, hogy a támogatás emelésével sikerült hasonlóvá tenni a használt és az új lakások vásárlásának feltételeit. A hitelplafon megmaradt 30 millió forint, amit többször is igénybe lehet venni, de az 50 százalékos önrészt a hitelfelvevőnek minden esetben állnia kell.

Abból ad, amit elvesz?A Magyar Hírlap számításai szerint az állam nyer a lakástámogatáson. Ha valaki 10 millió forintért vesz új lakást, az után kétmillió forint áfa az államé. Ebből négyszázer forintot juttat vissza a vevőnek – ez az áfa-támogatás mértéke a mai szabályok szerint. Különböző futamidőnél mást és mást mutat a mérleg. A Magyar Hírlap számításai szerint a jelzáloglevél esetén adott kamattámogatás az új konstrukció szerint a 10 év alatt 1 260 370 forint, a kettő együtt nem éri el a kétmillió forintot.

Ugyancsak számításba kell venni, hogy a használt lakások piacának feléledése élénkítően hat az új lakásokéra is, hiszen sokan meglevő lakásuk eladása révén tervezik előteremteni a vásárláshoz szükséges saját tőkét.

Külön elemzést igényel, hogy miként változtatja meg a piac mozgását, ha beindul a használt lakások felújítására szerveződő iparág.

Az új hitelkonstrukció bevezetését egyelőre csak a 100 százalékos állami tulajdonban levő Földhitel- és Jelzálogbank kezdheti meg, az OTP Jelzálogbank Rt. és a Hypobank leányvállalata, a HVB Jelzálogbank Rt. nem adhat 10 százalékkal támogatott, kedvezményes hitelt. A miniszterelnök nem zárta ki, hogy a későbbiekben újonnan belépő és tevékenységüket elkezdő jelzálogbankokat is bevonjanak az új rendszerbe.

A szerdai kormányülésen a lakások felújításának fogalmát is szélesítették, ugyancsak március 1-jétől a nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése is beletartozik. Orbán Viktor elmondta, hogy 2000-ben az új lakások építéséhez 63 milliárd forint kölcsönt folyósítottak, míg tavaly a dupláját, 139 milliárd forintot adtak lakáshitelre. A kormányfő azt is említette, hogy eddig nem becsülték fel támogatás emelésének költségvetési következményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik