Belföld

Tőzsdehét – még óva intenek

A múlt héten a fejlett világban a lejtmenet mellett döntöttek a tőzsdék, míg térségünk börzéire friss tőke érkezett, így kimagaslóan pozitív teljesítményt nyújtottak. Egy hétre kettészakadt a világ, s most ezen a felén volt kellemesebb.

Pénz- és állampapírpiacHétfőn a piac várakozásainak megfelelően az MNB monetáris tanácsa huszonöt bázisponttal, 9,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot.

A múlt héten ötvenkilenc bázispontos esést mutatott a három hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama (9,21 százalék). A meghirdetett húszmilliárdnyi papírra közel hetvenmilliárdnyi ajánlat érkezett.

Az év első MNB kötvény kibocsátására százmilliárd forintot meghaladó értékben érkeztek ajánlatok, a huszonötmilliárd forintos kibocsátáson az aukciós átlaghozam harminchárom bázisponttal 9,56 százalékra csökkent.

Harmincmilliárdnyi három-, illetve tízéves államkötvény aukcióját bonyolította le a héten az ÁKK. A rövidebb papírból végül tízmilliárddal többet, a hosszabból ugyanennyivel kevesebbet bocsátottak ki. A 2005/G átlaghozama (7,37 százalék) nyolcvan bázispontot, a 2013/B hozama (6,64 százalék) negyvenkét bázispontot esett az egy hónappal korábbi aukciókon kialakult szinthez képest. Jelentős hozamcsökkenés mutatkozott a másodlagos piacon, drasztikus mértékben esett a rövid papírok referenciahozama.

A DWIX index négy bázisponttal, 9,52 százalékra csökkent.

A forint a dollárral (275,0) szemben 1,7 százalékot gyengült, a sávban 11,5 százalékon zárta a hetet.

“Fokozódott a nemzetközi helyzet” Latin-Amerikában. Argentínában drasztikusan leértékelték a pesót, így a Merval pozitív heti teljesítménye reálértéken jókora bukta. Az országban elindulhatott a közel egy hónapja szünetelő devizakereskedelem, ami a peso további értékvesztését vonta maga után.

Külföld: negatív hírek bőséggel

Amerikában viszonylag csendben teltek a napok, a részvényárak azonban egyértelmű trendben mozogtak. Az Argentína okozta bizonytalan hangulatban a novemberi ipari megrendelésállomány erős visszaesésének adata, valamint Alan Greenspan pénteki San Francisco-i beszéde – melyben a túlzott derűlátástól óvott – két százalék körüli indexeséseket eredményezett az USA-ban, a Dow Jones tízezer pont alatt zárt pénteken. A Ford eközben minden idők egyik legnagyobb létszámleépítését jelentette be, harmincötezerrel csökkenti alkalmazottainak számát.

Európában hasonlóan teljesítettek az indexek. A fő benchmark tőzsdemutatók két- és háromszázalékos csökkenést szenvedtek el. Negatív hírekben nem volt hiány, a francia Vivendi hétfőn jelentős mennyiségű saját részvény eladási megbízásával hívta fel magára a figyelmet. A Merrill Lynch kedden visszavett a távközlési eszközöket gyártók ajánlásából, hivatkozván a szektort is sújtó recessziós hatásra.

A német SAP ugyan az előzetesen kiadott profit warningnál kedvezőbb számokat mutatott fel, ám a Deutsche Telekom ismét sokkolni tudta a piacot. A német cégnek várhatóan hitelből kell finanszíroznia azt a négymilliárd eurót meghaladó értékű tranzakciót, melyben a DaimlerChrysler opciójával élve megszabadul részesedésétől egy félig a DT kezében lévő e-business cégben.

Hogy makroeseményekben sem bízhasson a piac, arról a német statisztikusok gondoskodtak. Az ipari termelés novemberi erős visszaesésének adata messze elmaradt a várakozásoktól.

Itthon: ömlött a tőke befelé

A magyar piac a hét első felét pihenéssel töltötte, mint később kiderült, ez inkább erőgyűjtésnek volt nevezhető. A BUX minimális elmozdulásokat mutatott, a forgalom pedig hárommilliárd forint környékén alakult. Szerdán beindult a gőzhenger, a blue chipek megtáltosodtak, az index meredek emelkedésbe kezdett, a forgalom pedig csütörtökön már meghaladta a tizenegy-, pénteken pedig megközelítette a tizenötmilliárd forintot.

Kelet-Európa többi piacán is hasonló tendenciák érvényesültek. Az egyszerre belépő befektetők erős felfutást eredményeztek Varsóban és Prágában is, Moszkvában pedig folytatódott az 1999 vége óta tartó hossz.

A prímet a Matáv vitte itthon, a tőke csak úgy ömlött a telekompapír piacára, jóval ezer forint feletti árfolyamot és tizenegy százalékos heti hozamot eredményezve ezzel a hét végére. Folytatta száguldását a Humet is, míg a bronzérmen az OTP és az Egis osztozott, közel hat százalékos emelkedéssel.

A Mol-PKN tárgyalások szombati lejáratáig nem született érdemi döntés, amiből arra lehet következtetni, hogy az olajtársaság számára az eddigi csekély esély is tovább halványodott a lengyel akvizíciók terén. A részvény ennek ellenére tartotta magát a fősodrásban, öt százalékot meghaladó javulást mutatott.

Lényegében a blue chipeket tartották csak vonzónak a külföldiek, a másodvonalban kifejezetten vegyesen mozogtak a részvényárak. A hét vesztese a Danubius volt, több mint öt százalékkal gyengülve. A Phylaxia állítólagos tavalyi 100-200 millió forintos veszteségének sajtóbeli felbukkanása nyomán csütörtökön felfüggesztették a részvény kereskedését. A cégvezetés cáfolata után viszont nyugodtan folytatódott pénteken az üzletmenet, ám így is négyszázalékos mínuszban fejezte be a hetet.

Egységesen lefelé mozogtak a vegyipari papírok. A Borsodchem négy, a TVK három, a Pannonplast két százalékot meghaladó mértékű esést szenvedett el.

Kemény büntetést szabott ki a felügyelet a Synergon egyik vezetőjére, bennfentes kereskedés miatt. Az igazgató a tavaly novemberben született Vivendi beszállítói szerződés előtt – ráadásul a bejelentést elfelejtve – vásárolt a Synergon részvényeiből, melyeket közel hárommilliós haszonnal értékesített később. A tranzakciót a felügyelet ötmillió forint feletti bírsággal “honorálta”.

Január 7-én lezárult a Pick felvásárlás. Végeredményként 84 százaléknyi szavazat gyűlt össze az Arago kezében, ami annyit tesz, hogy a cég a Pick februári közgyűlésén egymaga dönthet a tőzsdei kivezetésről, úgyhogy nem kell tartani a kiszorítási kötelezettségtől.

Mi várható?

Erős hétre készülhetnek a részvénytulajdonosok. Itthon a decemberi inflációs ráta közlése várható szerdán, Amerikában szintén a decemberi fogyasztói árindexet, valamint az ipari termelés számait, illetve a Fed Bézs könyvét teszik közzé ugyanezen a napon. Csütörtökön pedig a német GDP 2001-es alakulása jelenik meg. Tetőzik az eredményközlési szezon Amerikában, a legfontosabb társaságok közül az Intel, a Yahoo!, a General Electric, az IBM és a Microsoft is a héten hozza nyilvánosságra eredményét.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7772,1
5,91 %
8,99 %
Varsó WIG
15700,3
4,58 %
12,77 %
Prága PX50
411,6
3,29 %
4,31 %
Frankfurt DAX
5210,0
-2,04 %
0,97 %
Párizs CAC
4554,7
-2,74 %
-1,51 %
London FTSE
5198,6
-2,35 %
-0,36 %
Nikkei 225
10441,6
-3,95 %
-0,96 %
Hang Seng
11166,5
-4,58 %
-2,02 %
Dow Jones IA
9987,5
-2,65 %
-0,34 %
Moszkva RTS
290,9
5,06 %
11,85 %
Mexikó BOLSA
6420,2
-2,90 %
0,75 %
Rio Bovespa
13587,5
-5,19 %
0,07 %
Nasdaq
2022,5
-1,79 %
3,69 %

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik