Belföld

Politikai botránykővé válhat az Enron csődje

Minden idők legnagyobb amerikai vállalati csődje nyomán számos vizsgálat indult. A demokraták a közelgő kongresszusi választások előtt meg akarják szorongatni a Bush-adminisztrációt.

Politikai botránykővé válhat az Enron csődje 1Az elsősorban energiakereskedelemmel foglakozó Enron óriáscég december 2-án csődöt jelentett. Az ügyben azóta számos vizsgálat indult, s a felelősök névsora valószínűleg igen hosszú lesz.

Bushék is benne vannak?

A korábbi demokrata alelnökjelölt, Joseph Lieberman jelenleg a szenátus kormányzati ügyeket felügyelő bizottságát vezeti, és szintén vizsgálatot indított a csőd ügyében. Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a vizsgálat nem boszorkányüldözés lesz, csupán azt elemzi, hogyan lehetett volna megakadályozni az összeomlást.

A Wall Street Journal szerint azonban világos, hogy a demokraták politikai előnyt próbálnak kovácsolni az esetből. A Demokrata Párt szenátusi kampánybizottságának szóvivője nyilvánvalóvá tette, mi a demokraták prekoncepciója: “Az Enron egyetlen leányvállalata, amely nem megy csődbe, nem más, mint a Republikánus Párt.”

Tény, hogy az Enron támogatta Busht a texasi kormányzói posztért folytatott küzdelemben csakúgy, mint az elnökválasztási kampányban. Al Gore demokrata elnökjelölt támogatói között azonban szintén szerepelt az Enron.

Vihar TexasbanNagy felháborodást váltott ki Texasban az, hogy az új republikánus kormányzó az Enron egyik vezetőjét nevezte ki a texasi közműbizottság elnökévé. Több civil csoport és a média is vizsgálatot sürgetett az ügyben. A dolog pikantériája, hogy a szintén republikánus főügyész, aki eljárást indíthatna, az évek során több mint 100 ezer dollár támogatást kapott az Enrontól.

Összefonódó szálak

Az Enron valóban jelentős politikai erőre tett szert. Az is tény, hogy személyes összefonódások vannak a cég és a kormányzat között.

Kenneth L. Lay, az Enron elnöke tavaly tavasszal személyesen találkozott Dick Cheney alelnökkel, éppen akkor, amikor a Bush-kormányzat energiapolitikáját dolgozták ki. Kétségtelen hogy az adminisztráció számos javaslata egybevágott az Enron – és több, gyors deregulációt javasló cég – elképzeléseivel.

Ugyancsak kényelmetlen helyzetbe került Lawrence Lindsey, az elnök vezető gazdasági tanácsadója. Ő korábban az Enronnál töltött be tanácsadó szerepkört.

Tucatnyi vizsgálat

A Lieberman vezette bizottság azonban csak egy a számtalan törvényhozási és szövetségi szerv közül, amely eljárást folytat. Jelenleg az alábbi intézmények vizsgálják az Enron-ügy különböző aspektusait:


Vizsgálatok Enron-ügyben
Szervezet neve
Mit vizsgál?
A kongresszus pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága Az auditor (Arthur Andersen LLP) szerepe
A kongresszus kereskedelmi bizottsága A vállalatok szövetségi szabályozása, az Enron működése
A kongresszus oktatási és munkaerő bizottsága A munkavállalói részvénytulajdonlás szabályozása
A szenátus kereskedelmi bizottsága Dolgozói nyugdíjalapok
A szenátus kormányzati ügyeket vizsgáló bizottsága A szabályozás hibái, törvénysértések, az Enron lehetséges szerepe Bush energiapolitikájában
Értékpapírfelügyelet (SEC) Az Arthur Andersen auditálási eljárásai, az Enron könyvelése
Igazságügyminisztérium Lehetséges bűncselekmények
Munkaügyi Minisztérium Az Enron nyugdíjrendszere
Forrás: WSJ

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik