Belföld

Hongkong: ugródeszka a kínai piacra

Kína WTO-csatlakozása hatalmas piacot nyit meg más országok, köztünk hazánk vállalatai számára. A hongkongi kormányzat és a kereskedelmi képviselet vezetői erről tartottak üzleti szemináriumot magyar érdeklődőknek.

Amikor Hongkong visszatért az anyaország keblére, sokan kételkedtek abban, hogy fenntartható lesz az eddigi politikai és gazdasági rendszer a Kínai Népköztársaság árnyékában. Az eddigi tapasztaltok azonban rendkívül pozitívak. Hongkong a külügyi és a védelmi kérdések kivételével mindenben megtarthatta önállóságát.

Hongkong: ugródeszka a kínai piacra 1Egy ország, két rendszer

Szabad maradt a piac és a sajtó is: ez utóbbit mi sem példázza jobban, mint hogy 1000 lakosra 800 eladott újság jut. A különleges adminisztrációs régió saját útlevelet bocsát ki, amellyel a hongkongi lakosok a világ 92 országába vízum nélkül utazhatnak.

Idén persze a hongkongi gazdaság is megérzi a recesszió szelét, a következő évekre azonban dinamikus növekedést várnak a nemzetközi szakértők. A hongkongi tőzsde eddig is kiemelkedően fontos volt a régióban, a jelenlegi szerkezeti átalakítások és a külföldi tőzsdékkel kiépített kapcsolatok még inkább növelik jelentőségét.

Helyzeti előny

Hongkong: ugródeszka a kínai piacra 2Az alacsony, 16 százalékos vállalati adó miatt Hongkong paradicsom a befektetők számára. Az országba több mint 60 milliárd dollárnyi közvetlen külföldi befektetés érkezik. Ugyanakkor Hongkong körülbelül ugyanennyit ruház be külföldön, elsősorban a Kínai Népköztársaságban.

A hongkongi szakemberek tudásukat tartják a legfontosabb tőkének. Pénzügyi és jogi szakértelmük, valamint a kínai gazdasági környezet ismerete teszi őket megkerülhetetlenné a kínai piacra tartó vállalatok számára. A kínai gazdaság WTO-konformmá alakításának receptjét valószínűleg hongkongi szakácsok írják.

Hongkong emellett tárt karokkal várja a kínai szakembereket. Nem beszélnek tudatos agyelszívásról, de szívesen fogadják a tehetségeket.

Hongkong: ugródeszka a kínai piacra 3Irány Kína!

A hongkongiak szerint a magyar cégek, köztük a kis- és középvállalatok számára is nagy lehetőségek rejlenek a kínai piacban. A kínai gazdaság jelenleg a kedvezőtlen világgazdasági helyzet ellenére is stabilan növekszik, ennek további lökést ad majd a WTO-csatlakozás és az olimpia megrendezése. A hatalmas felvevői piac egyelőre kiaknázatlan, sok szegmense jóformán még ki sem alakult.

A Hong Kong Trade Development Center a Kínába igyekvő befektetőket a szükséges információkon kívül széleskörű (pénzügyi, jogi, folyamatszervezési) tanácsadással is ellátja. Emellett személyes és elektronikus kapcsolatteremtési fórumot is kínál a vállalatok számára, segítséget nyújt direkt marketing tevékenységben és külön szolgáltatáscsomagot nyújt a kis- és középvállalatoknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik