Belföld

Premier Ottalogo Chardonnay-Leányka cuvée, 1999

Premier Ottalogo Chardonnay-Leányka cuvée, 1999 1Hasonlóképpen a társadalomihoz, kettészakadt a borvilág is: alul a “térfogatszázalék-ivók” (copyright Orbán Gergely borász, Első Pesti Borház Rt.), a mindegy csak ártson nehéz szagú világa bugyborog, míg felül a minőségi borászat nívós nedűi illatoznak.

Tény azonban, hogy a minőség egyre jobban teret nyer, ahogyan az ország kifelé kászálódik a kombinátos cefréből. Ahogyan felül előtérbe nyomul a “szép élet-szép étel”, úgy a “szép” bor is hódít. Vizsgált borunk, az Első Pesti Borház Premier Ottalogo cuvée-je az elit italok színképét gazdagítja.

A név – az ottalogo – a hajósok nyolcparancsolatát idézi. Egri vörösök és badacsonyi fehérek is találhatók ebben az új évezred első esztendejében piacra kerülő borcsaládban, amelynek névválasztása és a hascímkén suhanó vitorlás nem azt jelenti, hogy a célközönséget pusztán a hajósok képeznék, ebből egy tengertelen országban nehéz lenne megélni. A hajó inkább azt a fiatalos, szabad és nívós életformát jelképezi, ami a vitorlázást körüllengi: ha ezt fogyasztod, olyan leszel, mint azok ott a hajón.

A kikötő, ahonnan e könnyed kalózok útra kelnek – az Első Pesti Borház Rt. – nagy múltra tekinthet vissza, amennyiben tavaly, tehát a múlt században, sőt a múlt évezredben nyitotta meg pincéit a Bazilika mellett. A borház a gasztronómiai minőségű borok mellett 80 fajta, 32 ezer palacknyi muzeális borral rendelkezik, a legöregebb tétel egy ’64-es Leányka. Ez a vén Leányka Orbán Gergely szerint olyan, a tokajikhoz hasonló kémiájú természetes csemegeborrá sikeredett, hogy még ma is nagy az élvezeti értéke. A csodálatos bort annak idején titokban konspirálva készítették ama borászok, akik úgy érezték magukat az extenzív-kombinátos-keleti piacra édesbort szakmányba gyártó-szocialista relációs-KGST-s években, mint a széklábat faragó Michelangelo az Ember tragédiájában. Az egri pincelabirintus egy zugában titokban befalazott Leányka afféle Kőmíves Kelemenné-Csipke Rózsika cuvée állapotban várta a rendszerváltást, amely végül a borházba repítette muzeális bájait.

Vizsgált anyagunk, a ’99-es Chardonnay-Leányka cuvée világossárga színtónusú, reduktív ital, gyümölcsös chardonnay-s illatát édeskéssé oldja-kerekíti a Leányka. Orbán Gergely szerint a bor mesél: kis történetet, egy short storyt, nem egy regényt. Avagy másképpen, egy jól komponált, szép slágert élvezhetünk, lassan halkuló befejezéssel, ahol a Chardonnay élénk savérzetének hosszú lecsengése a Leányka lágyságának köszönhető. Alkoholtartalma 12,5 térfogatszázalék, ez már tüzesnek számít, sava lágy (6,1 gramm/liter), extraktja, azaz testessége 25,3 gramm/liter, ami a telt, jó minőségű borok sajátja. Szóban forgó borunknak most folyik a piaci bevezetése, 1500 forint körüli áron lesz elérhető, s mint hajósital, halakhoz ajánlott. Markáns nedű lévén elképzelhető például akár egy zsíros, fokhagymás harcsaszelet semlegesítőjeként is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik