Belföld

Szebb jövő: Windows XP

A legtöbb felhasználó számítógépén valamelyik Windows 9x, Me, NT, esetleg 2000-es operációs rendszer működik. Ám lehet, hogy már nem sokáig: itt az új trónkövetelő!

Szebb jövő: Windows XP 1Az elmúlt évek során megszokhattuk, hogy a Microsoft legújabb operációs rendszerét az aktuális évszámmal jelölte: a kezdet a Windows 95 volt, amit a Windows 98, a Windows Millennium, és a Windows 2000 követett. Mindezek mellett a cég különválasztotta az otthoni és az üzleti felhasználásra szánt rendszereket is: míg például a Windows 9x sorozatot magánszemélyeknek, addig az NT-t és a 2000-t elsősorban munkahelyi rendszerként ajánlotta.

A megkülönböztetés jelenleg változóban van. A Microsoft jelenleg egy teljesen új operációs rendszeren dolgozik, amely a Windows 9x-et és az NT-t cserélné le. A Whistler kódnévre hallgató Windows XP ugyan jelenleg még a tesztelés stádiumában van, ám a megjelenésére nem kell már sokat várni. A szoftveróriás, – szokásához hűen -, a nagyközönség számára is elérhetővé tette az új rendszer kipróbálását. Lássuk a tesztelés eredményét!

Első benyomások

Indul a visszaszámlálás!A Microsoft több mint félmillió tesztelőhöz küldte el a program béta változatát, a megjelenés október 25-én várható. A Windows XP fejlesztése három ágon folyik: egyrészt az otthoni, másrészt az üzleti felhasználók, harmadrészt pedig a 64 bites Intel processzorokra, az Itaniumra vonatkozó igényeket igyekszenek kielégíteni.

Ahelyett, hogy a Windows XP-t egy különálló merevlemezre telepítettük volna, inkább a már működő Windows 98 felfrissítését választottuk. Kíváncsiak voltunk ugyanis, hogy a Windows XP miképp boldogul egy már működő, több régi szoftvert tartalmazó rendszerrel.

Az installálás közben a telepítőprogram megvizsgálta a hardver- és szoftverelemeket, és minden lehetséges hibára felhívta figyelmünket. Elfogadva a telepítő által javasolt beálltásokat, a legjobbakért fohászkodtunk, és megnyomtuk a “Folytatás” gombot. Egy órával később a Windows XP már futott is. Összességében véve a frissítés sikeres volt, az egyetlen fel nem ismert hardvereszköz a digitális kamera memóriakártya-olvasója volt.

Természetesen két programot újra kellett telepítenünk: az egyik a Microsoft Outlook 2000 volt (erre a telepítőprogram figyelmeztetett is), a másik pedig az Adaptec Easy CD Creator volt, bár ez utóbbi a Windows XP beépített CD-íróprogramja miatt feleslegessé is vált.

Az egyszerűség és a megbízhatóság ötvözése

Szebb jövő: Windows XP 2A teszt során azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy a Windows XP a Microsoft üzletorientált Windows NT operációs rendszerére épül, ezért nagyon stabil, és egyszerű a karbantartása. A kulcskérdés azonban az volt, hogy sikerül-e a Microsoftnak a Windows 98-nál egyszerűbbé, kezelhetőbbé varázsolnia a Windows XP-t, anélkül, hogy kárba veszne a Windows NT megbízhatósága. A próbaváltozat tanulmányozása után úgy gondoljuk, sikerült.

Új kezdőablak és egy merőben más Start menü fogad bennünket: a Start menüért és a képkezelésért egy Luna nevezetű felhasználói felület felel. A fájlkezelés szinte álomba illő. A képek ikonszerű formáját minden mappában megtekinthetjük, a diafilmszerű nézet az ikonokat a képernyő aljára rendezi, míg a kiválasztott kép a képernyő tetején kinagyítva látható. A fájlok bal oldalán a különböző műveleteket felsoroló lista található “például törlés, átnevezés, levelezés, webes publikáció” továbbá alkothatunk bemutató képsorokat, és a könyvtárban lévő hangfájlokat lejátszhatjuk egymás után.

Ezen kívül új ablakokat hoztak létre, amelyek segítségével egyszerűbben kezelhetők a beszkennelt vagy digitális kamerával készült fotók. A képeket előzetesen megtekinthetjük, körbevághatjuk, elforgathatjuk, sőt még ki is szedhetjük őket egy filmből.

“Nyalánkságok”

Szebb jövő: Windows XP 3A Windows Me-ből átvett Windows Movie Maker ugyancsak megtalálható a rendszerben. Ez az egyszerű multimédiás szerkesztőprogram minden elterjedt hang- és videoformátumot kezel, de a kész vágásokat csak Windows Media fájlformátumban tudja elmenteni.

Gyökeresen megváltoztatták a Windows rajzprogramját is: így képes extra fájlformátumokat kezelni (GIF, JPG), valamint a digitális kamerából közvetlenül is tölthetünk át képeket a szerkesztőbe. A Windows XP meglepően jól kezeli azt a gyakori problémát, hogy az új hardverek és szoftverek elrontják a már meglévő Windowst: egy beépített programmal helyreállíthatjuk a korábbi beállításokat.

A Windows XP elegánsan kezeli azt a zavaró problémát is, hogy egy fájl megnyitásakor egy másik program nyitja meg a fájlt, mint amit vártunk volna. Hála a kibővített “fájl hozzárendelése” parancsnak hála, most teljes mértékben beavatkozhatnak abba, hogy a fájlokat eredeti programjukhoz illesszük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik