Belföld

Az Ericsson és a Sony új vállalat létrehozására vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá

A távközlés és a szórakoztató elektronika terén szerzett szakértelem egyesítése. A 3G és a mobil internet növekvő piacát megcélzó ideális együttműködés. Az Ericsson és a Sony Corporation közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írt alá egy olyan új vállalat létrehozására, amely egyesíti a két cég mobiltelefon üzletágainak tevékenységét világszerte. A Sony Ericsson Mobile Communications nevű új vállalat az Ericsson és a Sony egyenlő arányú tulajdonában lesz, és az Ericssonnak a távközlés, illetve a Sony-nak a szórakoztató elektronikai termékek terén szerzett szakértelmére támaszkodik majd.

A közös vállalat a végleges megállapodás megkötésétől és az alkalmazandó törvényi szabályozástól függően várhatóan ez év októberében kezdi meg működését, és termékfejlesztéssel, és terméktervezéssel, valamint marketinggel, értékesítéssel, disztribúcióval és vevőszolgálattal foglalkozik majd. A vegyesvállalat alapítói, az Ericsson és a Sony támogatják majd az új céget, illetve szorosabb együttműködés kialakítására törekszenek egymással.
Az Ericsson és a Sony egymást kiegészítő erősségeinek egyesítésével az új vállalat egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy világelső legyen a távközlésben, miközben az iparág gyors ütemben halad a mobil internet felé, nyilatkozta Kurt Hellström, az Ericsson elnök-vezérigazgatója. “Tökéletes párost alkotunk. A Sony a szórakoztató elektronika, zene, filmek és játékok világában szerzett hatalmas tapasztalattal, az Ericsson pedig a mobiltechnológia terén betöltött vezető szerepével és a világ legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetői megrendelői bázisával járul hozzá az együttműködés sikeréhez. Ez a 3G és a mobil internet növekvő piacát megcélzó ideális együttműködés.”
A Sony Corporation elnöke és ügyvezetője, Kunitake Ando a következőket nyilatkozta: “A mobiltelefonos iparág gyors ütemben halad a széles sávú multimédiás alkalmazások felé, és számottevően bővülni fog az elkövetkezendő években. Fogyasztók milliói igényelnek majd olyan mobilkészülékre, amely széles körű tartalmat (mozgóképek, képek és játékok) zökkenőmentesen és könnyedén, a tulajdonos tartózkodási helyétől függetlenül képes kezelni. Az Ericssonnal, a globális távközlési iparág kétségbevonhatatlan vezetőjével folytatott együttműködésünk azért jelentős számunkra, mert segítségével mindenütt jelen lévő értékhálózatot hozhatunk létre, amely mindig on-line, igény szerint működik és interaktív.”
A vegyes vállalat vezetősége Londonban működik majd, Katsumi Ihara, a Sony Corporation ügyvezető alelnöke vezetésével, aki a vegyesvállalat elnöki tisztjét tölti majd be. Az igazgatótanács elnöke Kurt Hellström, az Ericsson elnök-vezérigazgatója lesz, az új vállalat ügyvezető alelnökévé pedig Jan Wäreby-t, az Ericsson fogyasztói termékekkel foglalkozó részlegének elnökét nevezik ki.
Az Ericsson és a Sony márkanév alatt futó meglévő termékeket megtartva az új vállalat új márkanevet hoz létre új és vonzó termékcsaládja részére. Az Ericsson jelenlegi gyártópartnerei és a Sony termelési létesítményei világszerte továbbra is gyártják majd a már forgalomban lévő és a jövőbeli termékeket. Az Ericsson Mobile Technology Platform egysége különálló szervezet marad, és csúcstechnológiát szállít majd az új vállalat számára.
Az új vállalat főbb adatai a szándéknyilatkozat értelmében:
A vállalat neve: Sony Ericsson Mobile Communications
Alaptőkéje: Ericsson: 50%, Sony: 50%
(Részletes adatokat később hozunk nyilvánosságra.)
A működés kezdete: 2001. október 1.
Üzleti tevékenység nagysága:
Szállítások a 2000. pénzügyi évre: kb. 50 millió készülék (kb. 7,2 milliárd USD)
*Az adatok az alapítóvállalatok vonatkozó pénzügyi évi globális értékesítési adatain alapulnak
*Ericsson: 2000. január-december / Sony: 2000. április-2001. március
Igazgatótanács:
4 fő az Ericsson részéről (közülük 1 az új vállalattól)
4 fő a Sony részéről (közülük 1 az új vállalattól)
[Az igazgatótanács leendő elnöke Kurt Hellström (az Ericsson elnök-vezérigazgatója)]
Vállalati ügyvezető testület:
Elnök, Katsumi Ihara (a Sony Corporation ügyvezető alelnöke)
Ügyvezető alelnök, Jan Wäreby (az Ericsson fogyasztói termékekkel foglalkozó részlege)
Az alkalmazottak becsült száma:kb. 3.500 (világszerte)
Termékek: Mobiltelefonok és multimédiás kommunikációs kézikészülékek

Az Ericssonról
Az Ericsson, a világ vezető kommunikációs szolgáltatója, a mobilitás csúcstechnológiáját és az Internetet egyesítve új korszakot nyit: a mobil internetét. Az Ericsson teljes körű megoldásai a rendszerektől és alkalmazásoktól egészen a mobiltelefonokig és egyéb kommunikációs eszközökig terjednek. A világ 140 országában tevékenykedő több mint 100 ezer alkalmazottja révén az Ericsson megkönnyíti a kommunikációt megrendelői számára az egész világon.

További információ: http://www.ericsson.com/press
A Sony Corporation-ról
A Sony Corporation a fogyasztói és a professzionális piacra szánt audio-, video-, játék-, kommunikációs és informatikai termékek vezető gyártója. A zenével, képekkel, számítógépes szórakoztató alkalmazásokkal és on-line megoldásokkal egyaránt foglalkozó Sony egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a széles sávú személyes szórakoztatás terén. A 2000. március 31-ével zárt pénzügyi évben a Sony több mint 63 milliárd dolláros éves konszolidált árbevételt ért el.

A Sony honlapjának címe: www.world.sony.com
TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Ericsson
Pia Gideon, Vice President External Relations
Tel: +46 8 719 2864, E-mail: pia.gideon@lme.ericsson.se

Mads Madsen, Director Media Relations
Tel: +46 8 719 0626, +46 70 666 2903
E-mail: mads.madsen@lme.ericsson.se

Nina Eldh, Director Media Relations, Ericsson Mobile Communications AB
Tel: +46 8 585 32560, +46 70 515 0201
E-mail: nina.eldh@ecs.ericsson.se

Investors and financial analysts
Gary Pinkham, Vice President Investor Relations
Tel: +1 212 685 4030, E-mail: investorrelations@ericsson.com

Sony Corporation (Tokió)
Ted Kanno vagy Gerald Cavanagh, Public Relations
Tel: +81 3 5448 2200
E-mail: tekkanno@ccom.sony.co.jp
E-mail: cavanagh@ccom.sony.co.jp

Sony (Európában)
Aldo Liguori vagy Georges Gerard, Corporate Communications
Tel: +49 30 2575 5159, +46 30 2575 5155
E-mail: aldo.liguori@eu.sony.com
E-mail: georges.gerard@eu.sony.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik