Nagyvilág

Royal, az újító

Nehéz gyermekkor után a nemek egyenjogúságát hangoztatva került a politikai elitbe Ségolene Royal, a szocialisták elnökjelöltje, aki akár Franciaország első női elnöke is lehet.

A Senegálban, Kelet-Afrikában született Ségolene Royal gyermekkorát megkeserítette az apjával való folyamatos vita, Jacques Royal ugyanis nem támogatta lánya továbbtanulását arra hivatkozva, hogy egy nőnek nincs felsőfokú tanulmányokra szüksége.


A nyolcgyermekes család a hatvanas években tért vissza Franciaországba, ahol aztán Royal felvételt nyert az elit Paris Institute of Political Studies egyetemre, ahol gazdasági szakon szerzett végzettséget. Ezt követően a befolyásos Ecole Nationale d’Administrationra (ENA) került, ahol megismerkedett élete párjával és négy gyermeke apjával, Francois Hollande-val, aki jelenleg a szocialista párt elnöke.



Royal, az újító 1

Royal kritikusai szerint politikailag nem elég felkészült (fotó: MTI)


Daniel Bernard életrajzíró szerint Royal már 12 éves korától lázadt a család konzervatív milliője ellen, megkérdőjelezve, hogy miért járna a nőknek kevesebb jog, mint a férfiaknak. Lázadása 1972-ben tettleges formát öltött, amikor beperelte apját, mert az nem volt hajlandó támogatni a család megélhetését és a gyermekek oktatását azt követően, hogy felesége elhagyta őt. A pert megnyerte, igaz, csupán apja halála előtt egy évvel, 1981-ben.

Royal, azt követően, hogy 1980-ban végzett, Francois Mitternadhoz, az ország szocialista elnökéhez szegődött tanácsadónak. 1988-ban parlamenti képviselőnek választották, és jelenleg a Poitou-Charentes régió vezetője.


Kritikák kereszttüzében


A politikusasszony, aki Tony Blair harmadik utas politikájának nagy tisztelője, környezetvédelmi miniszter lett 1992-93-ban, később 1997-2000 között oktatási, 2000-2001-ben családügyi miniszterként dolgozott. Amikor tavaly bejelentette, hogy indul a francia elnöki posztért, a legtöbb kritikus megjegyzés éppen kollégái részéről érte. Az elnökjelöltségért folyó versenyben egyik ellenfele, Laurent Fabius nyilvánosan megkérdezte tőle, hogy vajon ki fog vigyázni a gyerekekre, ha az anyjuk történetesen Franciaország elnöke lesz. A megjegyzés hatalmas felháborodást keltett, és vissza is ütött, minthogy Royal népszerűsége részben ennek köszönhetően igencsak megugrott.

Royal egyes megmozdulásai a kampány alatt ugyanakkor inkább hátrányára váltak, ilyen volt például, amikor egy libanoni látogatása alkalmával feltűnően zavarban volt, de sokak számára az sem volt szimpatikus, amikor határozott támogatásáról biztosította Quebec tartomány Kanadától való függetlenedését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik