Belföld

VDSZ: lecsap a kormány a szakszervezetekre

"Lecsap a szakszervezetekre a kormány, még karácsony előtt egyszerre három jól irányzott ütéssel totálisan megsemmisíti a hazai érdekvédelmi rendszert" – olvasható a vegyipari szakszervezet közleményében.

A VDSZ elnöke, Székely Tamás kijelentette, a tervezet drasztikusan korlátozza a sztrájkjogot, akadályozza a helyi szakszervezet működését és szétveri a tagdíjfizetési rendszert azzal, hogy megtiltja annak a bérekből való levonását. “A módszer nemzetközi viszonylatban is példátlan és felháborító” – tette hozzá.

Az elnök ezt egy olyan költségvetési módosító javaslatnak a birtokában szögezte le, amelyben annak anonim készítője az érdekvédelem teljes jogfosztását javasolja. “A 2010. decemberi dátummal, jellemtelen módon, név nélkül készült javaslat szerint – ha megszavazza a parlament – a jövőben nem élhetnek sztrájkjogukkal a szakszervezetek addig, míg a munkaadóval nem állapodtak meg, vagy a bíróság nem határozott az elégséges szolgáltatás mértékéről” – számolt be Székely.

“A tervezet olyan intézkedést is tartalmaz, amely minimálisra csökkenti a helyi szakszervezeti vezetők mozgásterét, s megfosztja őket az érdekvédelem legfontosabb eszközétől, a szabad szervezkedési jogtól és azt javasolja, tiltsák meg a szakszervezeti díj munkabérből való levonását. Ezzel teljesen tönkre teszik a munkahelyeken az együttműködésen alapuló partnerséget” – szögezte le az elnök, aki különösen felháborítónak tartja, hogy a tervezett rendelkezések beavatkoznak a szerződéses jogviszonyba.

Székely szerint az érdekvédelem ellen irányuló javaslat-csomag nemzetközi viszonylatban is példátlan terrornak számít. “Magyarország rohamléptekkel távolodik az európai értékeken alapuló világtól” – jelentte ki Székely.

Az elnök azt is kijelentette, hogy megvédik a munkavállalók egyetlen érdekérvényesítő rendszerét, és ehhez nemzetközi segítséget is hívnak. A szakszervezet a tárgyalást tartja a legfontosabbnak, de ha süketek ülnek a másik oldalon, akkor a drasztikusabb eszközöktől sem riadnak vissza. Székely egy, az egész országot megbénító akciót sem zárja ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik