Belföld

Értelmiségiek védik az egészségügyi reformot

Száztizenhét értelmiségi, újságíró, közgazdász nyilatkozatban kérte az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozókat: ne akadályozzák az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és igazságosabbá tételére irányuló próbálkozásokat.

Szerdán a társadalombiztosítás reformját megfogalmazó törvénytervezet elutasítását kérte a kormánypárti képviselőktől közel másfél száz értelmiségi, politikai közszereplő, szakszervezeti vezető. A Válaszút címet viselő állásfoglalás egyebek között leszögezte: szükség lenne a magyar egészségügyben reformra, de szükségesnek tartják, hogy az átalakítás folyamatát „nyitott, demokratikus, konstruktív, társadalmi vita” vezesse be.

Az egészségbiztosítási reformtörvény ellen tiltakozók állásfoglalására vasárnap száztizenhét értelmiségi reagált nyilatkozatban. Bár a reformtörvény ellen tiltakozók elismerik nyilatkozatukban, hogy a magyar egészségügy „borzalmas állapotban van”, „mégis szembeszegülnek azzal a törekvéssel, hogy átalakítsuk azt az intézményrendszert, amely évtizedek óta újratermeli ezeket az állapotokat” – írják.

„Ne tegyenek úgy, mintha ma nem szelektálna az egészségügyi rendszer ember és ember, tehetősebbek és elesettek, jól szituáltak és periférián tengődők között” – fogalmaznak. Arra kérik a tiltakozókat, ne akadályozzák azokat a próbálkozásokat, amelyek az egészségügyi rendszer hatékonyabbá és ugyanakkor igazságosabbá tételére irányulnak.

„Ne álljanak annak a rendszernek a pártjára, amely az egészségügy válságának okozója” – áll a dokumentumban. A nyilatkozatot többek között aláírta Bauer Tamás, Békési László, Bokros Lajos, Liska Tibor közgazdászok, Ormos Mária történész, Halmai Gábor alkotmányjogász.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik