Gazdaság

Elfolyó adóbevételek

Az adóbevételek alapján nagyon erõtlen a gazdaság, nem sok jóra lehet számítani a jövõt illetõen - írja a Napi Gazdaság.

Némi növekedést mutatnak a társasági adóbevételek az elsõ hét hónapban, de a lap szerint ez csak annak köszönhetõ, hogy tavaly óriásit “hasaltak” a cégek, a bázisadat nagyjából a hét évvel ezelõttinek felelt meg.

Nem ad okot bizakodásra az eva sem. Eddig az egyszerûsített vállalkozási adó alá tartozó cégek rendre növelni tudták bevételeiket, s folyamatosan egyre magasabb befizetéseket produkáltak. Ennek most vége: az evások elõször csökkenésbe váltottak, a tavalyi elsõ hét hónap 87 milliárdja után 82 milliárd forintot fizettek csak be.

Különösen erõtlen volt az áfabevételek alakulása. A július általában erõsebb hónap szokott lenni – mivel negyedéves bevallási határidõ -, 300 milliárd forint közeli értékkel, most azonban alig folyt be 250 milliárd forint.

Jelentõsebb bevételnövekedés a jövedéki adóban és a regisztrációs adóban volt megfigyelhetõ. Elõbbi részben akár a magas üzemanyagárakkal is magyarázható, utóbbinál pedig a nagyon alacsony bázis lehet a növekedés oka – írja a lap.

Az adóbefizetés számait a különadók mentik valamelyest. Azokból összesen 179 milliárd forint folyt be hét hónap alatt, ezzel jött össze annyi, mint tavaly az extra adók nélkül.

Jelentõs csökkenés figyelhetõ meg az illetékbevételekben: az elsõ hét hónapban 46,6 milliárd forint folyt be, tavaly pedig ugyanebben az idõszakban 55,6 milliárd volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik