Gazdaság

Mégsem élünk rosszabbul jövőre?

Közelednek egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói oldal jövő évi keresetemelési igényei, könnyen lehet, hogy a felek kiegyeznek 3-4 százalékos 2009-es emeléssel. Ez pedig a váratlanul alacsony infláció mellett akár reálkereset-emelkedést is jelenthet.

Új ajánlatokat tettek a felek az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki (OÉT) plenáris ülésén: a munkaadók 0-3 százalék után 2-4 százalékra emelték jövő évi keresetnövekedési javaslatukat, míg a munkavállalók 3-6 százalékos béremelést igényelnek – tudósít a távirati iroda.

A két javaslat közös halmaza nemcsak egyezséget ígér, hanem a reálkereset-csökkenés elmaradását is, miután a novemberi, váratlanul alacsony inflációs adat nyomán közgazdászok egyértelműen 3 százalékosnál alacsonyabb, merészebb becslések szerint 2 százalékot alig meghaladó inflációra számítanak 2009-ben átlagosan.

Érik a megegyezés a minimálbérről is

Mindkét oldal új minimálbér-javaslatot fogalmazott meg: a szakszervezetek havi 74 500 forintra csökkentették a korábbi 75 500 forintos, a munkaadók pedig 70 500 forintra emelték korábbi 70 ezer forintos ajánlásukat.

A munkavállalók a szakmunkás bérminimum havi összegét 91 ezer forintra emelnék a jelenlegi 86 300 forintról, a munkaadók viszont továbbra sem változtatnának annak mértékén, miközben alkalmazhatónak tartják azt a pályakezdőknél, és a kétéves gyakorlattal rendelkezőknél is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik