Gazdaság

Nincs döntés az ingatlanadó mértékéről

2008-tól általános ingatlanadót vezet be a kormány, de a kivetendő adó mértékéről még nincs döntés, tudta meg a FigyelőNet a Pénzügyminisztériumban (PM), ahol elmondták: ebből az adónemből évente maximálisan 100 milliárd forint bevételre számít a PM.

Nincs még döntés a bevezetendő ingatlanadó mértékéről – mondta a FigyelőNetnek Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium sajtófőnöke, aki szerint egyelőre csak annyi bizonyos, hogy az új adónem 2008-tól lép életbe, és általános lesz. Bevezetésével értelemszerűen megszűnik majd a luxusadó, amit a 100 millió forintot meghaladó értékű magáningatlanokra vetett ki a kormány, s ami lényegében kudarcot vallott, hiszen a várt egymilliárd forintos bevétel tizede sem jött be.


A Magyar Nemzet keddi számában egy tervezetre hivatkozva azt írta, hogy egy 15 millió forintos lakás esetében az ingatlanadó évi 30 ezer forint lesz 2008-tól, de a magasabb sávokban (100 millió forintot meghaladó értékű ingatlan esetén) a sávos adóteher a másfél százalékot éri el. Pichler Ferenc lapunknak ismételten cáfolta, hogy az adómértékekről döntés született volna.


Óvatosabban fogalmazott a sajtófőnök ugyanakkor az iparűzési adóval kapcsolatban napvilágot látott hírről, ami szerint a jelenlegi 0–2 százalékos – önkormányzatok által megállapított – bevételarányos terhet esetleg egy nyereségalapú 9–10 százalékos mértékű adó váltaná fel. Döntés erről sincsen – fogalmazott Pichler Ferenc, az ugyanakkor tény, hogy a jelenleg évi 350 milliárd forintos adóbevételt valamilyen módon biztosítani kell. Az esetleges váltást valószínűleg az unió is támogatná, mivel többször kritizálták már a bevételhez kötött iparűzési adó alkalmazását Magyarországon. Igaz, néhány napja az illetékes bizottság rábólintott egy Olaszországban kivetett, némileg hasonló adókonstrukcióra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik