Gazdaság

Svájci gyár települne hazánkba

Információink szerint a svájci Stadler Magyarországra telepítené gyártókapacitása egy részét.

A svájci Stadler mozdonygyártó vállalat magyarországi beruházást tervez, legalábbis egy erről szóló szándéknyilatkozat érkezett szerda este a gazdasági minisztériumba. A gyár ötletet nem új, hiszen a MÁV motorvonattenderén nyertes Stadler a 30+30 motorvonat gyártására és karbantartására kötött szerződés értelmében a vonatok egy részét Magyarországon kell gyártani, valamint 20 éven át a karbantartásukról is gondoskodni kell. Azt, hogy a svájci cég nemsokára döntést hoz, a társaság hazai leányvállalatának vezetője, Dunai Zoltán hetekkel ezelőtt már sejteni engedte.

Információink szerint a cég – a korábbi tervekkel ellentétben – nem a pusztaszabolcsi MÁV-fűtőházat venné meg, hanem székesfehérvári vagy szolnoki gyártóbázis felépítésén gondolkodik. Az üzem felépítése először akkor került a köztudatba, amikor a Stadler legnagyobb magyar beszállítója, a Transelektro pénzügyi helyzete megingott, és ezzel veszélybe sodorta a vonatok szerződés szerinti legyártását. Dunai Zoltán – aki a Transelektro Közlekedési Rt vezérigazgatói székét a Stadler Trains Magyarország ügyvezetői pozíciójára cserélte – akkor nem is titkolta, hogy a Transelektro nélkül is készek a vonatok legyártására.

A magyar gyártóbázis nemcsak a hazánkban forgalombaállítandó vonatok gyártóbázisa lehetne, hanem a környező országokba is szállítana az egyenként is többmilliárd forintba kerülő vonatokból. Ehhez azonban információink szerint kormányzati segítséget is kérnek a gazdasági tárcától. Ez lehet munkahelyteremtési támogatás, adókedvezmény, illetve további megrendelések garantálása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik