Gazdaság

Felszabadul a 160 milliárdos tartalék egy része

Az év elején képzett mintegy 160 milliárd forintos államháztartási tartalékból minden bizonnyal 125 milliárdot nem lehet elkölteni, a többi 35 milliárdos tételt viszont vélhetően felszabadítja a kormány – írja a Világgazdaság.

További kiadáscsökkentő intézkedésekre a pénzügyi tárca csak az első negyedéves GDP-adat fényében tesz javaslatot, és ha szükséges, 40-50 milliárd forintot lehet majd spórolni – tette hozzá Veres János pénzügyminiszter. (Az idei büdzsé négyszázalékos gazdasági növekedés alapján készült, a tárca legutóbbi prognózisában már a 3,5–4 százalék közötti sávba várta a dinamikát, míg elemzők 3–3,5 százalék közötti expanzióra számítanak.)

A kijelentés két okból meglepő: egyrészt a minap arról szólt Veres, hogy az államháztartási tartalékból vélhetően szinte semmit, vagy nagyon kis összeget költhetnek el, másrészt pedig a központi költségvetésben képzett 105 milliárdos tételből két hónap alatt 27 milliárd forint zárolásáról döntöttek. A Pénzügyminisztérium vezetője újfent kiállt az idei 4,7 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítése mellett, és jelezte: nem állítanak össze választási büdzsét a következő évre. Megismételte korábbi kijelentését az adórendszer átalakításáról, mondván: a több mint tíz változat között még nincs döntés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik