Élet-Stílus

Kikaptunk Svédországban

A svédek 2-0-ra nyertek a magyarok elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Zlatan Ibrahimovic helyett ezúttal Pontus Wernbloom okozta a vesztünk.

A magyar válogatott svédországi vereséggel kezdte az Eb-selejtezősorozatot. Bár az önkéntes száműzetés után a válogatottba nemrég visszatért Zlatan Ibrahimovic – aki már többször is kibabrált velünk – aktívan és jól futballozott, a vesztünket ezúttal nem ő, hanem Pontus Wernbloom, az AZ Alkmaar 24 esztendős középpályása okozta.

„Az első félidőben közel voltunk ahhoz, hogy meglepetést okozzunk, de a második félidőben már fölénk kerekedtek a svédek, ezt el kell ismerni” – nyilatkozta a találkozót közvetítő Sport Televíziónak Egervári Sándor szövetségi kapitány, aki tétmérkőzésen most mutatkozott be a válogatott élén, akárcsak a svéd kollégája, Erik Hamrén.

Az első félidő valóban biztató volt, bár a hazaiak többet birtokolták a labdát, kapura is veszélyesebbek voltak – a meccs addig legnagyobb helyzetét is ők hagyták ki Ibrahimovic révén, de Ola Toivonen is ziccerben hibázott -, de a mieink játékára sem lehetett panasz. Összeszedetten, koncentráltan futballozott a csapat, ha tehette bátran megindult előre, s ha ziccerünk nem is, egy-két lehetőségünk azért akadt.

A szünetben Dzsudzsák Balázst Huszti Szabolcs váltotta, persze nyilván nem ez az oka annak, hogy a második félidőben már egyértelműen a hazaiak domináltak, a mieink csak nagy ritkán jutottak el az ellenfél kapuja elé. Annak ellenére, hogy Egervári bátran kockáztatott, a középpályás Elek Ákos helyett csatárt küldött pályára, Prikskin Tamást.

Ekkor Wernbloom révén már 1-0-ra vezettek a svédek, a középpályás Sebastian Larsson jobboldali beadása után 7 méterről fejelt a magyar kapu bal oldalába. A szerencsés középpályás később még egyszer betalált, egy szöglet után a lécre fejelte a labdát, amely végül a lábáról pattant a bal alsó sarokba, ezzel egyértelműen a meccs hősévé vált, még a Barcelonából az AC Milanhoz igazolt Ibrahimovicot is elhomályosította.

A hórihorgas sztár amúgy ezúttal nem centert játszott, inkább irányított, sokszor lépett vissza labdáért, számtalanszor változtatta a helyét, elsősorban passzaival, indításaival hívta fel magára a figyelmet. No és egy „sunyi” szabálytalansággal: hátulról rúgta meg Juhász Rolandot, mégsem ő, hanem a reklamáló Király Gábor kapott sárga lapot.

A 2-0-ás vereség miatt kesergésre, a sebek nyalogatására nincsen sok idő, hiszen a magyar válogatott kedden a finneket legyőző Moldovát fogadja.

Európa-bajnoki selejtező, E csoport:
Svédország-Magyarország 2-0 (0-0)
Stockholm, Rasunda Stadion, v.: Atkinson (angol)
Gól: Wernbloom (51., 73.)
Sárga lap: Toivonen (75.), ill. Lipták (66.), Király (86.), Laczkó (91.), Lázár (94.)
Svédország: Isaksson (Wiland, 46.) – Lustig, Mellberg, Majstorovic, Safari – Svensson (Källström, 33.), Wernbloom – Elmander (Larsson, 49.), Toivonen, Bajrami – Ibrahimovic
Magarország: Király – Lázár, Juhász, Lipták, Laczkó – Vadócz, Elek (Priskin, 59.) – Koman, Gera, Dzsudzsák (Huszti, 46.) – Rudolf (Hajnal, 82.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik