Élet-Stílus

Sándor Pál is mobilfilmes

A mobilfilm számomra egy rendkívül izgalmas, felfedezésre váró műfaj, amely kitágítja a mozgókép eddig ismert határait – mondta Sándor Pál, a december 2-án második alkalommal jelentkező Nokia Mobiltelefon Filmfesztivál zsűri-elnöke.

December 1-jéig várja a zsűri az amatőr, vagy akár profi, mobiltelefonnal készült pályamunkákat Sem az alkotások témáját, sem a felvételekhez használt mobiltelefon típusát nem szabták meg. A leadott pályázatokat Sándor Pál rendező elnökletével egy kilenctagú zsűri bírálja el. A legjobbak december 2-án a szervezők reményei szerint nem kis érdeklődés mellett lesznek levetítve a MobilShow keretében a Syma Csarnokban. A pályamunkák egyébként folyamatosan kerülnek fel a www.mobilfilmfesztival.hu internetes oldalra.

Sándor Pál szerint a mobilfilm lassan önálló műfajjá léphet elő, hiszen másfajta technikát és gondolkodásmódot igényel, mint a hagyományos film. A rendező elmondása szerint rendkívüli izgalommal vetette bele magát a mobilfilmezésbe, már most számos felvétel van a tarsolyában, amiket reméli, hogy fel tud használni egy következő filmjénél, vagy akár csokorba gyűjtve levetítheti a nagyérdeműnek. „Sokan csak töltőtoll-kamerának hívják – mondja – hiszen méreténél fogva bármikor nálunk lehet, s így sokkal frissebb és spontánabb képeket lehet vele készíteni”.

Sáfári Zoltán a Godot Galéria vezetője, a fesztivál egyik életre hívója és zsűritagja elmondta, hogy most kevesebb a beérkezett munka, mint a nyári fesztiválra, de jóval több az értékes anyag. Sáfári Zoltán is a mobilfilm rajongói közé tartozik, szerinte képileg sokkal nagyobb szabadságot ad, mint a kamera, rá lehet kötni egy autóra, be lehet tenni a hűtőbe – sorolja az ötleteket az alkotó, akinek több filmje is megtalálható a fesztivál honlapján.

Formai határt nem szabott a zsűri, de a 31 megabyte-ot átlépő felvételek nevezéséhez külön engedély kell. A zsűritag szerint az amatőrök mellett neveznek operatőrök és médiaművészek is, aki sikeres volt az előző fesztiválon, az jellemzően újra indul.

Versenyen kívül levetítésre kerül Kamarás Iván 50 perces mobilfilmje is. Sáfári Zoltán szerint a nyáron már bizonyított verseny célja, hogy buzdítsa az embereket arra, hogy mobiltelefont, mint használati eszközt alkotásra is használják. A zsűritag elmondta, hogy az alkotások legtöbbje a streetart kategóriába tartozik, jellemzően megvágják és szinkronizálják őket. Az eredményhirdetésen a 4-5 első film levetítését tervezik, a fődíj pedig egy laptop lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik