Tudomány zöldövezet

Videó: elképesztően ritka állat bukkant fel az erdőben

Karina Eremina / Getty Images
Karina Eremina / Getty Images

Különleges külsejű szarvast örökített meg egy erdei kamera Pennsylvania államban – számolt be róla a Daily Mail. A felvételen jól látszik, hogy a fák között sétálgató vad egyedi színezetű bundával bír: méretes, fehér foltok tarkítják barna szőrzetét.

A hozzá hasonló, úgynevezett tarkánfoltos példányok nagyon ritkának számítanak: a fehérfarkú szarvasok (Odocoileus virginianus) kevesebb mint egy százaléka születik ilyennek.

A ritka állat szokatlan külsejét egy genetikai rendellenesség okozza, amely a bunda elszíneződése mellett más deformitásokkal is járhat. Sok tarkánfoltos szarvasnak van, például, görbe lába, patája vagy gerince.

Mivel nagyon ritkák, sok amerikai államban tiltott a tarkánfoltos, illetve az albínó szarvasok lelövése. Pennsylvania viszont nem tartozik ezek közé, így a videón szereplő egyed sem élvez védelmet a vadászokkal szemben, akik nagyszerű trófeának tarthatják, különleges megjelenése miatt. Fehér színe miatt ráadásul kevésbé olvad bele a környezetébe, így könnyebb célpontot is jelent az emberek és a ragadozók számára egyaránt.

Kapcsolódó
A világ egyik legritkább állatát vették videóra
A szakértők szerint könnyen lehet, hogy csupán egyetlen ilyen példány létezik az egész világon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik