Különleges kapocsra bukkantak kutya és ember közt

Kínai kutatók olyan idegi aktivitást fedeztek fel, amit eddig csak emberek között lehetett látni.

Az eddig is köztudott volt, hogy a kutya és az emberek kapcsolata rendkívül különleges. Egy friss, kínai tanulmányban viszont olyan idegi aktivitást fedeztek fel, amely elsőként utalhat arra, hogy két különböző faj agya szinkronizálódhat, írja a Science Alert.

Az emberek között, főleg ha közel dolgoznak vagy élnek egymáshoz, könnyen létrejöhet ez a fajta szinkron, ami sokszor egymás mondatának befejezésében vagy gesztusok lemásolásában érhető tetten. Nos, úgy tűnik, hogy ez nem csak két ember, hanem egy kutya és egy ember között is végbe mehet.

Az Advanced Science szaklapban megjelent kutatás során az emberek és kutyák agyi aktivitását úgy mérték, hogy elektródákat helyeztek a koponyára. A kísérlethez 10 fiatal beagle-t párosítottak ismeretlen emberekkel, amit követően 5 napot töltöttek együtt. Az interakciók során sok volt a nonverbális kommunikáció, például sokat néztek egymás szemébe, és természetesen a simogatás sem maradt el.

Wei Ren biológus, a Kínai Tudományos Akadémia szakembere jelezte, hogy a kölcsönös szemezés hatására jelentősen megnőttek a korrelációk a frontális és a parietális régiókban. Hasonló szinkront figyeltek meg simogatás esetén is, ám itt a parietális agyi régióban volt erősebb a hasonlóság.

A legmagasabb értékeket akkor realizálták, amikor a gazdi simogatás közben nézett a jószág szemébe.

A kutatók egy speciális matematikai algoritmust alkalmaztak annak kiderítésére, hogy melyik agy vezeti ezt a folyamatot, melynek végén úgy tűnt, az ember a domináns fél e tekintetben. Egyes tudósok azt feltételezik, hogy az autizmus spektrumzavar (ASD) a másokkal való agyi szinkronizáció hiányának következménye. Ezt a hipotézist erősíti, hogy ezt a tesztet elvégezték ASD-vel érintett személyek és kutyák között is, melynek végén kisebb agyközi szinkronizációt tapasztaltak a párok tagjai közt.