Krokodil és cápa marcangolta szét az ősi állatot

A szakértők egy tengeritehén több millió éves maradványait elemezték.

Egy friss tanulmányban egy ősi tengeritehén maradványait mutatják be – írja a Live Science. A szakértők úgy vélik, hogy az állatot egy krokodil ölte meg, majd egy tigriscápa marcangolta szét.

A Venezuela északi részén feltárt koponya és 18 csigolya ritka: kevés olyan állat ismert a 23-11,6 millió évvel ezelőtti kora és középső miocén korból, amelyből két különböző ragadozó is fogyasztott. Bár a fosszíliákból kiderülhet, hogy egy állatot megevett-e egy másik, gyakran nehéz különbséget tenni az aktív ragadozás és a dögevés között.

Aldo Benites-Palomino, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint publikációjuk egyike azon kevés tanulmányoknak, amelyek több ragadozót dokumentálnak egyetlen zsákmány esetében, az eredmények pedig bepillantást engednek a miocén kori régió táplálékláncba.

A tengeritehén a mára kihalt Culebratherium nem tagja volt. Az állat orrán feltűnően mély, fogak által ejtett sérülések láthatóak, ez alapján feltételezhető, hogy a krokodil a pofájánál ragadta meg áldozatát, és megpróbálta megfojtani. A csontokon lévő vágások azt mutatják, hogy ezután a ragadozó magával rántotta a prédát, majd halálos forgásba kezdett – hasonló technikát alkalmaznak a mai krokodilok is.

A szakértők egy tigriscápa fogát is megtalálták a tengeritehén nyakában, emellett a hal harapásnyomait is felfedezték a csontvázon. A tigriscápák ma lusta vadászokként ismertek, gyakran esznek dögöket vagy már legyengült zsákmányokat, és úgy tűnik, ez évmilliókkal ezelőtt sem volt másképp.

Marcelo Sanchez-Villagra, a zürichi Paleontológiai Intézet és Múzeum igazgatója szerint az Agua Clara-formációnál lévő lelőhelyről egy helyi gazdától szereztek tudomást. A csontvázat végül hét óra alatt távolították el a kutatók, majd megkezdték a kövület vizsgálatát.

Az eredmények arról árulkodnak, hogy az évmilliókkal ezelőtti tápláléklánc hasonlóan működött a mostanihoz. Benites-Palomino szerint manapság gyakran megfigyelhető, hogy egy ragadozó által elejtett préda teteme más állatok számára is táplálékforrássá válik, ám hasonlóra ritkák a fosszilis bizonyítékok.