Önmegsemmisítő műanyaggal álltak elő a tudósok

A kínai tudósok által készített műanyag komposztálással is képes lebontani magát.

A műanyagok mindenhol jelen vannak az életünkben, olyannyira hogy mikroműanyagok formájában már a testünkben is felfedezhetők. A kutatók régóta próbálnak megoldást találni a műanyagkrízisre, a Kínai Tudományos Akadémia technológiai intézete pedig most előállt egy érdekes megoldással: egy olyan műanyagot terveztek, amely biológiai úton képes lebomlani, írja a ScienceAlert.

Ehhez egy olyan „élő” műanyagot hoztak létre a kutatók, ami baktériumspórákat tartalmaz, ezáltal pedig rendkívül ellenállóak a környezeti viszonyoknak. A spórák egészen addig inaktívak, amíg nincs számukra tápanyag, és egy kemény külső bevonat védi őket különböző hatásoktól.

A kutatók szerint így akár évszázadokig is képesek inaktív állapotban maradni, és csak akkor élednek fel, amikor a környezeti feltételek megfelelőek. 

A szakemberek a kísérlet során létrehozták a szénabacilus (Bacillus subtilis) egy olyan génmanipulált változatát, amely egy BC-lipáz nevű, műanyaglebontó enzimet választ ki. Ezután nehézfém-ionoknak tették ki őket, így a mikrobák spórákká alakultak. Végül ezeket PCL műanyaggal elegyítették, és megolvasztották. A végeredmény egy megkeményedett műanyagdarab lett.

Normál használat során ez pontosan úgy funkcionál, mint egy normál műanyag. Azonban, ha egy bizonyos enzimet vittek fel a felületre, az elkezdte erodálni az anyag felszínét, aktiválva a benne lévő spórákat. A felélesztett spórák ezt követően elkezdték kiválasztani a BC-lipázt, lebontva a műanyagot 6-7 nap leforgása alatt. A spórákat egyébként komposztálással is fel lehetett éleszteni, a talajba helyezett műanyagminták 25–30 nap alatt bomlottak le.

A Nature Chemical Biology szaklapban megjelent kutatásban a tudósok jelezték, hogy a biológiailag nem lebomló polietilénbe is képesek voltak integrálni a lebontó spórákat. Azt ugyanakkor jelezték, hogy további kutatásokra lesz szükség a területen, ez azonban ígéretes módja lehet annak, hogy az emberiség kezelni tudja a műanyaghulladékok jelentette problémát, tesz hozzá a hvg.