Ősi óriás koponyájára bukkantak Iowában

A felfedezés azért is különösen izgalmas, mert ebben az időszakban jelentek meg az emberek is a régióban.

Régészek egy csoportja 12 napot töltött egy ígéretes lelet feltárásával az amerikai Iowa állam déli részén, amelyről kiderült, hogy egy 13 600 éves masztodon jól megőrzött koponyája volt, írja a Smithonian Magazin.

Az Iowa Egyetem Állami Régészeti Irodájának kutatói 2022 őszén szereztek tudomást a leletről, miután Wayne megyében egy helyi lakos belebotlott egy furcsa, hosszú csontba, amely a patak medréből állt ki. Az előzetes vizsgálat kimutatta, hogy a csont egy kihalt masztodon combcsontja volt.

Ezt követően megtalálták az állat agyarának egy részét is, majd a 2024 augusztusi ásatáson rábukkantak a koponyára is, ami remek állapotban maradt fenn.

A maradványok radiokarbonos kormeghatározása azt sugallja, hogy a masztodon körülbelül 13 600 évvel ezelőtt élt, ami reálisnak tűnik, ugyanis a faj nagyjából 3,5 millió évvel ezelőtt tűnhetett fel Észak-Amerikában, és nagyjából 10 500 évvel ezelőtti kihalásáig volt jelen a területen. Az iowai felfedezés azért is különösen izgalmas, mert ebben az időszakban jelentek meg az emberek is a régióban, és többek közt ezekre az állatokra is vadásztak.

A lelőhelyen a koponyán kívül kőeszközöket is találtak a régészek. Ezek a leletek néhány ezer évvel a feltárt masztodon halála utánról származnak, mégis fontosak, ugyanis az első feljegyzett bizonyítékot szolgáltatják az emberek megjelenéséről a régióban. A csapat reméli, hogy a soron következő régészeti feltárások során bizonyítékot találnak arra vonatkozóan, hogy az emberek kapcsolatba léptek az állatokkal, például vadászat révén. A frissen megtalált lelet a Wayne megyei Prairie Trails Múzeumban lesz kiállítva.