Tudomány zöldövezet

Hatalmas utat tett meg egy dobozban a veszélyes skorpió

ViniSouza128 / Getty Images
ViniSouza128 / Getty Images

A világ egyik legveszélyesebb skorpiójára bukkantak az angliai Plymouthban egy doboz tetőfedő pala között – írja a Metro. A brazil sárga skorpió (Tityus serrulatus) túlélte a Brazíliától az Egyesült Királyságig tartó hosszú tengeri utat.

Jamie Cook, az Ocean City Roofing tetőfedő cég igazgatója szerint az állatot sikerült egy pala segítségével egy műanyag dobozba tenniük, némi internetes kutatás után pedig kiderült, hogy egy igen veszélyes skorpiót találtak.

A faj mérge rendkívül erős, képes megölni az embert, ez a legmérgezőbb skorpió egész Dél-Amerikában.

Ezen állatok meglehetősen gyakoriak Brazíliában, és képesek hónapokig életben maradni táplálék nélkül, ami megmagyarázhatja, hogyan vészelhette át az angliai példány az utazást.

Az állat meglehetősen kicsi, mintegy 3,8 centiméteres volt. Az egyed fiatal lehetett, a kifejlett brazil sárga skorpiók átlagosan 5-7 centiméteresek.

Nem ritka, hogy az állatok emberi közvetítéssel észrevétlenül kerüljenek ki őshazájukból, és jussanak el más területekre. Amennyiben egy-egy faj képes megtelepedni és elszaporodni az új környezetben, inváziót okozhat, ami hatalmas természeti és gazdasági károkkal járhat.

Kapcsolódó
Agresszívan terjed a hódpatkány Magyarországon
A Dunántúl már gyakorlatilag elesett, a termetes, inváziószerűen terjedő rágcsálók komoly természeti és gazdasági károkat okozhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik