Tudomány zöldövezet

Megváltoztatta a sugárzás a csernobili madarak szervezetét

Westend61 / Getty Images
Westend61 / Getty Images

Változásokat okoz a sugárzás a Csernobil közelében élő madarak szervezetében – írja az IFLScience egy friss tanulmányra hivatkozva. A kutatás az atomerőmű körüli 30 kilométeres zóna széncinegéit (Parus major) és kormos légykapóit (Ficedula hypoleuca) vizsgálta.

A csernobili atomkatasztrófa óta eltel 38 évben az emberek által hátrahagyott területen az élővilág a radioaktív szennyezés ellenére is felvirágzott. Azóta több tudós is kutatta, hogy milyen hatással van a környéken élő állatokra az ottani kedvezőtlen környezet, azonban máig nem ismerjük teljesen a sugárzás következményeit. Most Sameli Piirto finn kutató kollégáival elsőként készített a térség madaraira fókuszló tanulmányt, amely közelebb vihet a megértéshez.

Amikor a szakértők DNS-mintákat vettek a madarak ürülékéből, meglepő dologra lettek figyelmesek. Azt vették észre, hogy a magas sugárzásban élő szárnyasok bélflórájában más arányokban vannak jelen a baktériumok, mint az átlagos környezetben élő fajtársaikéban.

Ez eltérés elsőre jelentéktelennek tűnhet, azonban a bélflóra kifejezetten fontos szerepet tölt be az állatok – akárcsak az emberek – szervezetében. Amint a Házipatika írja, az itt található mikroorganizmusok többek között szerepet játszanak az emésztésben, valamint vitaminokat és védelmi funkciókat ellátó anyagokat is termelnek.

Kapcsolódó
Teljesen megváltozott a csernobili kutyák genetikája
Amikor az embereket kitelepítették az atomkatasztrófa helyszínéről, sok kutya maradt hátra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik