Tudomány zöldövezet

Videó: nagyon ritka állatok születtek a Szegedi Vadasparkban

Anna Fedorenko / Getty Images
Anna Fedorenko / Getty Images

Ritka mezopotámiai dámszarvasok születettek a Szegedi Vadasparkban – írja az MTI az állatkert Facebookon közzétett bejegyzése alapján. A négy borjút már megfigyelhetik a látogatók a veszélyeztetett faj erdei kifutójában.

A mezopotámiai dámszarvast (Dama mesopotamica) a múlt század közepére már kipusztultnak vélték. Ekkor fedezték fel egy kisebb populációját Iránban, amelyből a németországi Hesse államban található Königstein im Taunus állatkertjébe került pár egyed, amelyek később alapjául szolgáltak a faj megmentésének és visszatelepítésének.

A ritka patásból ma sem él több kétezer egyednél a világon, Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban találkozhatnak a látogatók ezzel a ritka fajjal.A Közel-Keleten őshonos mezopotámiai dámszarvas többször is előfordul az ószövetségi történetekben, de említik úgy is, mint olyan vadon élő állat, ami nem tisztátalan, vagyis a zsidó vallási előírások szerint is fogyasztható. A faj vesztét élőhelyük pusztulása, valamint a modern lőfegyverek megjelenése, ezzel vadászatuk hatékonyabbá válása okozta.

A mezopotámiai dámvad hasonló a Kárpát-medencében is élő európai dámvadhoz, régebben annak egyik alfajának tartották ma már azonban külön fajnak tekintik. A mérete valamivel nagyobb az európaiénál: tömege 50-70 kilogramm, testhossza másfél méter, viszont az agancsuk kevésbé lapátos. Elsősorban a sűrű növényzetű, erdős területeket kedveli, ahol elbújhat ragadozói elől.

A borjaik, mint más szarvasokéi, fejletten születnek, pár órásan már futni is tudnak a kezdeti bizonytalan négylábra állás után. A látogatók megtekinthetik mind a négy borjat, ahogy a indiai antilopok borjait is, melyek szintén a tavasz végén születtek a szegedi állatkertben.

Kapcsolódó
Elképesztően ritka állat született Budapesten
A vadonban már egy mhorr gazella sem él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik