Tudomány

Elképesztően ritka állat született Budapesten

Mhorr gazella jött világra a Fővárosi Állat- és Növénykertben május 10-én, a gidát már a kifutón, illetve a Szavannaház belső terében is meg lehet csodálni. a faj eredetileg Afrika északnyugati részén őshonos, természetes élőhelyéről azonban az 1970-es évekre kipusztult.

Szerencsére állatkerti körülmények között maradt még néhány példány, őket kezdetben Spanyolországban, majd az 1980-as évektől kezdve több más európai állatkertben is szaporítani kezdték. A program sikeresnek bizonyult, mert néhány éve Dél-Marokkóban egy olyan program vette kezdetét, amelynek keretében állatkerti születésű állatokat telepítenek vissza természetes élőhelyükre – áll a budapesti állatkert közleményében.

A 2013-ban, Budapesten született borjú

A fővárosi intézmény 2007 óta vesz részt a mhorr gazella tenyészprogramban, az első budapesti születésű gida 2009-ben jött a világra. Egy rekorder is született, ugyanis egyik korábbi nőstényü, Evita, aki maga is több utódot nevelt fel, 19 és fél évig élt, és ezzel az ismert leghosszabb élettartamú mhorr gazella volt a világon.

Az elmúlt években – egészen pontosan 2019 ősze óta – sajnos szünetelt a gyermekáldás, leginkább azért, mert egy darabig nem volt megfelelő apaállat. Éppen ezért a múlt évben egy új hím érkezett Budapestre a most négyéves Taro személyében, aki beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen ő az apukája a most született gidának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik