Tudomány zöldövezet

Több mint száz védett bálna megölését engedélyezte Izland

by wildestanimal / Getty Images
by wildestanimal / Getty Images

Több mint 100 védett bálna megölésére kapott engedélyt Izlandtól Európa utolsó bálnavadász cége – írja a The Guardian. A természetvédő szervezetek mélységesen elkeserítőnek és veszélyesnek nevezték a döntést.

A Hvalur nevű izlandi vállalat az idei vadászidényben 128 közönséges barázdásbálna megölésére kapott felhatalmazást. Ez az előző szezonhoz képest több mint ötször annyi bálna pusztulását jelentheti, tavaly ugyanis összesen 24 barázdásbálna esett áldozatul a vadászatnak.

Izland a második ország Japán után, amely engedélyt adott arra, hogy idén is folytatódjon tengereiben a bálnavadászat.

A közönséges barázdásbálnák (Balaenoptera physalus) a világ második legnagyobb állatai a kék bálnák (Balaenoptera musculus) után. A Természetvédelmi Világszövetség sebezhető kategóriába sorolja ezt a fajt, vagyis viszonylag kis mértékben, de fenyegeti őket a kihalás veszélye. Példányszámuk az 1970-es évek óta növekedni kezdett, ami éppen a vadászatuk betiltásának köszönhető.

A vadászati engedélyt az ország mezőgazdasági és halászati minisztere, Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir adta ki, aki azt nyilatkozta, döntése nem feltétlenül egyezik meg az ő vagy pártjának, a Baloldali Zöldek Mozgalmának nézeteivel. Ugyanakkor – tette hozzá – követnie kellett a törvényeket és előírásokat.

Izlandon 2023-ban új szabályozást léptettek érvénybe annak érdekében, hogy csökkentsék a vadászat során a bálnák fájdalmait. Erre azután került sor, hogy egy 2022-es felmérés szerint a megszigonyzott állatok órákon keresztül szenvedhetnek, mielőtt elpusztulnak, ez pedig sérti az ország állatvédelmi törvényeit. A természetvédelmi szervezetek szerint viszont ez nem járt sikerrel, és úgy vélik, a bálnák vadászata mindenképpen nagy fokú kegyetlenséggel jár együtt.

Kapcsolódó
Több száz delfint mészároltak le a Feröer-szigeteken
Az északi nép véres hagyománya vörösre festi a tengert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik