Tudomány

Több száz delfint mészároltak le a Feröer-szigeteken

Jan Egil Kristiansen / Getty Images
Jan Egil Kristiansen / Getty Images

Több mint 500 delfint öltek meg a Feröer-szigeteken mióta idén májusban újra megkezdték vadászatukat – írja a The Guardian.

A grindadráp egy hagyományos feröeri szokás, amely során hajókkal a sekélyvízbe terelik a delfineket, majd elzárják a menekülési utakat, hogy a parton várakozó halászok késekkel végezhessenek a csapdába esett állatokkal.

Ezeken az eseményeken rendszeresen készülnek képek a vértől vörösre színeződött tengerről, valamint a rengeteg delfin- és bálnatetemről, amelyek bejárják a sajtót, felháborodást keltve világszerte.

Ennek a tradíciónak a fő elszenvedői a hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek, de emellett északi kacsacsőrű cetre és atlanti fehérsávos delfinre is vadásznak a helyiek. Évente nagyjából 800 hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin veszti életét a grindadráp miatt.

Az állam 500-ra korlátozta az évente levadászható atlanti fehérsávos delfinek számát 2022-ben, miután egy különösen nagy mészárlás során 1400 példányt öltek meg. Ez az eset még a helyi lakosok körében is felháborodást keltett, pedig ők alapvetően támogatói a véres hagyománynak. A feröer-szigeteki emberek úgy gondolják, a grindadráp egy régi tradíció, amely a helyi kultúra részét képezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik