Tudomány

Elindult a Boeing űrhajója

Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP
Miguel J. Rodriguez Carrillo / AFP

Június 5-én, asztronautákkal a fedélzetén bocsátották fel a Boeing új űrkapszuláját, a Starlinert – írja az MTI. Az űreszköz a NASA floridai Kennedy Űrközpontjából indult el a tesztrepülésre. A missziót korábban kétszer is elhalasztották. A Starliner egy Atlas V hordozórakétán utazott, legénysége kétfős.

Butch Wilmore és Suni Williams a tervek szerint magyar idő szerint csütörtök este 6 óra után éri el a Nemzetközi Űrállomást. A páros egy hetet tölt majd az ISS-en, ahol elsősorban a Starlinerhez kapcsolódó tesztelési feladatokat fognak elvégezni. Az űrhajósok június 14-én érkezhetnek vissza az űrkapszulában a Földre, Amerika nyugati, sivatagos részére.

A Boeing által gyártott Starliner a SpaceX által jegyzett Dragon űrkapszula után a második magángyártású űreszköz, amely a NASA megbízásából szállít majd legénységet és utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra.

Az űrhivatal 4,5 milliárd dolláros megbízást adott a Boeing számára, hogy működőképes űrkapszulát készítsen. A Starliner első, legénység nélküli tesztrepülése 2019-ben sikertelen volt, és csak 2022-ben ismételték meg.

A kétfős legénységgel tervezett első tesztrepülést idén májusban két alkalommal is elhalasztották. Május végén alig négy perccel az indítás előtt, a számítógépes rendszerben fellépett hiba miatt fújták le a startot.

A SpaceX Dragon űrhajója 2020-ban indult először a világűrbe asztronautákkal a fedélzetén, és azóta kilenc alkalommal vitt legénységet az ISS-re. A kapszula kereskedelmi űrhajóként is funkcionál, ilyenkor űrturistákat szállít.

A NASA 2011-ben vonta ki a forgalomból a Space Shuttle-t, emiatt éveken át orosz technológiára kellett támaszkodnia, ha asztronautákat akart a világűrbe juttatni. A SpaceX és a Boeing fejlesztései már most kulcsfontosságúak az űrhivatal számára, a jövőben pedig jelentőségük tovább nőhet.

Kapcsolódó
Már a mi életünkben emberek élhetnek a Holdon
Már a mi életünkben megvalósulhat számos sci-fi-alkotó álma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik