Tech

Történelmet írt a SpaceX és a NASA

Magyar idő szerint május 30-án 21:22-kor indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból a SpaceX Crew Dragon űrhajója, fedélzetén a NASA két asztronautájával. A felbocsátást eredetileg szerdára tervezték, a rossz idő miatt azonban el kellett csúsztatni a missziót.

Robert Behnken és Douglas Hurley történelmi küldetésen vesznek részt, a Demo-2 nevű teszt célja az, hogy elsőként próbálják ki legénységgel is a Crew Dragont.

A felbocsátás történelmi jelentőségű volt: a Space Shuttle program 2011-es vége óta nem indítottak el űrhajósokat az Egyesült Államok területéről, és nem használtak amerikai gyártású űrhajókat a küldetésekben.

Sőt ez az első alkalom, amikor emberek indulnak misszióra egy magáncég által épített űrhajón. A Demo-2-ről és jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Robert Behnken (balra) és Douglas Hurley (jobbra). Kép: Flickr/SpaceX

Az űrhajó nagyjából 19 óra alatt fogja elérni a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ahol az asztronauták a Crew Dragon állapotától függően egy-három hónapot tölthetnek el. A NASA és a SpaceX azt tervezi, hogy ebben az évben felbocsát még egy űrhajót, akkor négy űrhajós fog elutazni az űrállomáshoz. Ez lesz a Crew-1, a NASA és a SpaceX első közös operatív missziója az ISS-nél.

Kiemelt kép: AFP PHOTO / SPACEX

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik