Tudomány

Véget ért a SpaceX történelmi küldetése

EyePress News / EyePress via AFP
EyePress News / EyePress via AFP

Véget ért a SpaceX Inspiration4 küldetése, a négyfős legénységet szállító kapszula magyar idő szerint vasárnap hajnalban az Atlanti-óceánban, Florida közelében landolt – írja az AFP.

Ez volt a történelem első olyan orbitális küldetése, amelyben hivatásos űrhajósok nem vettek részt.

Az utat Jared Isaacman milliárdos finanszírozta, aki a misszió parancsnoka is volt. Miután a SpaceX mentőegysége elérte a Dragon űrhajót, a csapatot a Kennedy Űrközponthoz szállították. Innen indult a legénység múlt hét csütörtökön.

Elon Musk a Twitteren gratulált a résztvevőknek. A küldetésben Isaacman mellé három kiválasztott, Hayley Arceneaux, Sian Proctor és Chris Sembroski is csatlakoztak, az űrhajó 575 kilométeres magasságban, a Nemzetközi Űrállomás fölött keringett. Isaacman a becslések alapján több tízmillió dollárt fizetett az útért.

Kapcsolódó
Lenyűgöző felvételek érkeztek az űrből
Az Inspiration4 egy történelmi űrmisszió, hiszen csak civilek vesznek részt rajta.

A legénység egy fél éven át tartó kiképzésen vett részt, de az űrhajó automatizáltan működött. Az Inspiration4 célja az volt, hogy 200 millió dollárt gyűjtsenek össze a memphisi St. Jude Gyermekkórháznak. Arceneaux gyermekként itt esett át terápián, miután csontrákot mutattak ki nála. A 29 éves nő az első ember, aki protézissel utazott a világűrbe.

A résztvevők állapotát folyamatosan monitorozták, hogy kiderüljön, miként hat rájuk az űrutazás. A SpaceX szerint a misszió mérföldkövet jelent az űrturizmus történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik