Tudomány zöldövezet

Minél melegebb van, annál több kígyótámadás történik

Joe McDonald / Getty Images
Joe McDonald / Getty Images

Egyre gyakoribbak a mérgeskígyó-harapások, ennek oka pedig a klímaváltozás és az egyre melegedő időjárás – írja a Science Alert. Egy új tanulmány szerint egy 1 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedés átlagosan 6 százalékkal növeli meg a kígyóharapások számát.

A kutatók több mint 3900 mérgeskígyó-harapással kapcsolatos kórházi látogatást vizsgált meg 2014 és 2020 között, az adatokból pedig az derült ki, hogy nyáron történik a legtöbb ilyen eset.

A kígyók szinte teljesen mozdulatlanul, hibernált állapotban töltik el a telet, így ilyenkor veszélytelenek. A tanulmány nem kísérelte meg előre jelezni, hogyan befolyásolhatja a jövőben a hőmérsékletnövekedés a kígyótámadások számát, azonban, ahogy bolygónk melegszik, elképzelhető, hogy a hüllők egyre kevesebb időt töltenek ebben a vegetatív helyzetben, így az év nagyobb részében jelenthetnek fenyegetést az emberekre is.

A szakértők úgy vélik, hogy az emberi települések terjeszkedése is növelheti a kígyómarások kockázatát, hiszen olyan területekre is beköltözünk, amelyek azelőtt az ő lakhelyük volt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente több mint 5 millió kígyóharapás történik világszerte, amelyekből nagyjából 138 ezer végződik halállal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik