Tudomány az élet nagy kérdései

Milyen magasra tudnak repülni a madarak?

Gerald Corsi / Getty Images
Gerald Corsi / Getty Images

A madarak hihetetlen teljesítményt tudnak nyújtani, ha repülésről van szó: van olyan faj, amelyik képes 10 hónapig a levegőben maradni leszállás nélkül, és akad olyan is, amelyik 5 órát is tud repülni szárnycsapás nélkül. Az IFLScience legújabb cikke pedig most azt válaszolja meg, hogy legfeljebb milyen magasra képesek repülni ezek a szárnyasok.

A feljegyzések szerint egy daru (Grus grus) 10 000 méter magasan repült, egy indiai ludat (Anser indicus) pedig egyszer 7300 méteres magasságban láttak.

A rekordot viszont egy karvalykeselyű (Gyps rueppellii) tarja, amely 1973-ban neki ütközött egy 11 300 méter magasan repülő utasszállító repülőgépnek Elefántcsontpart felett.

A találkozást a madár sajnos nem élte túl, de a gépen több tollat is találtak, amelyekkel beazonosítható volt a faja.

A karvalykeselyűk óriási állatok: magasságuk az 1 méterest is megközelítheti, szárnyfesztávolságuk pedig meghaladhatja a 2 métert is. Afrikában őshonosak, de mint sok másik madárfajta a kontinense, őket is fenyegeti az élőhelyvesztés, a vadászat, illetve az egyre kevesebb táplálék. Ezek miatt a Természetvédelmi Világszövetség a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolta őket.

Kapcsolódó
Így tudnak átrepülni a madarak az óceánon
A madárvilág egyes tagjai elképesztő bravúrokra képesek, de pihenni azért nekik is kell. Hol tudják ezt megtenni vándorlás közben?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik