Tudomány

5 órát is repülhet szárnycsapás nélkül ez a madár

Thomas Pollin / Getty Images
Thomas Pollin / Getty Images

A madarak életük nagy részét repüléssel töltik, ami alapvetően komoly erőbefektetést igényel. Sok egyed azonban olyan módszert fejlesztett ki, melynek köszönhetően egy-egy szárnycsapással akár órákon át képesek a levegőben maradni. Ennek a kategóriának az abszolút rekordere az andoki kondor, írja az IFLScience.

Az újvilági keselyűalakúak rendjébe tartozó állat testsúlya nagyjából 15 kilogramm, ami igencsak soknak mondható, ezt ellensúlyozandó azonban a szárnyfesztávolsága a 3,2 métert is elérheti. A sok csapkodás jelentős energiabefektetéssel járna egy ekkora madár számára, ezért az állat kifejlesztett egy alternatív módszert: a meleg levegő áramlatokat használja a levegőben maradáshoz.

A Swansea Egyetem és a Comahue Nemzeti Egyetem csapata nyolc andoki kondort követett nyomon öt éven keresztül, mely során GPS-nyomkövetővel és egy, az adatok rögzítésére alkalmas eszközzel szerelték fel a madarakat, amely számolta a szárnycsapásokat.

Az adatokból kiderült, hogy a madarak repülési idejük mindössze 1 százalékát töltötték szárnycsapdosással, ennek háromnegyede pedig felszállás közben történt.

Ezzel az aránnyal még a vándoralbatroszokat is maguk mögé utasították energiahatékonyság terén. Az egyik megfigyelt andoki kondornak öt órát sikerült csapkodás nélkül töltenie a levegőben, mely idő alatt 172 kilométert tudott megtenni. Ez a képesség ráadásul a kutatók szerint nem kortól függött, ugyanis még a fiatalabb egyedek is rendkívül kevés szárnycsapással tudtak megtenni nagy távokat.

Kapcsolódó
Akár 10 hónapig is a levegőben maradhat ez a madár
A jelenlegi adatok szerint a sarlósfecskék tartják a rekordot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik